středa 5. dubna 2017

Monilióza postřik jabloní

Mezi nejčastější houbovité onemocnění ovocných stromů patří monilióza neboli moniliová hniloba. Pro chemickou ochranu se provádí ochranný postřik. První postřik provedeme ve stádiu květu tzv. Původce choroby přezimuje převážně v korunách stromů na mumifikovaných plodech, ale i na opadlých nebo nevhodně likvidovaných . Velmi vhodná je alespoň chemická ochrana v podobě postřiku po opadu listů.


Dále také likvidace napadených plodů i těch opadaných! Infikované, nekrotické . V regionu EPPO bývají nejvíce napadány broskvoně, jabloně a hrušně. Dále je důležitá ochrana postřiky. Dvě choroby, jimž nesmíte dát šanci. Prvním postřikem , který byste teď měli udělat, je ochrana broskvoní proti kadeřavosti.


Monilióza je nejčastější houbové onemocnění ovocných stromů. Pokud jste stříkali . Nejvážnější chorobou jabloní , která každoročně nadělá ovocnářům. Tlak choroby se stupňuje vždy po ovlhčení povrchu listů, proto v případě deště je potřeba interval mezi postřiky zkrátit a ohrožené stromy postříkat bezprostředně . Předjarní postřik je důležitý především tehdy, pokud jste ovocné stromy a keře důsledně nechránili postřikem v průběhu celého předchozího roku. Vzniku a rozvoji choroby, která se projevuje zkadeřením listů, zduřením a deformací letorostů broskvoní, zabráníme pečlivým postřikem správně naředěným . Pan Josef má na kmenech jabloní silnou vrstvu mechu. Mechy na kmenech jsou lišejníky a různé řasy, vesměs stromům neškodí, . Mezi opatření, která brání šíření moniliózy , patří:.


Jestliže zbylo postřikové kapaliny větší množství, je možné se domluvit na jejím využití se. A jelikož se škůdci a choroby výborně šíří právě za teplejšího a vlhkého jarního počasí, není s čím otálet. Nejúčinnější je provádět postřik po celé . Moniliózy přezimují na plodech a větvích stromů, odkud se na jaře rychle šíří.


Likvidujte nakažené plody, nenechávejte je viset na stromech. Mezi zvláště citlivé odrůdy jabloní se řadí Coxo- va reneta. Monilinia laxa ( napadení květů a plodů) a Monilinia fructigena (napadení plodů). Speciálně proti monilióze je vhodný také čaj z natě a kořene křenu. Proti padlí na jabloních a okurkách je účinný výtažek z kořenů šťovíku tupolistého.


Ať už vlastníte broskvoně, jabloně nebo stromy s hruškami, je nutné, aby byly ošetřeny správným chemickým postřikem. Jak kompostovat jablka napadená moniliózou ? Chemická ochrana spočívá v několikanásobném postřiku v průběhu květu a po . Padlí jabloně je známo většinou jen ve svém konidiovém stadiu (Oidium farinosum Cooke). Do postřikové kapaliny je možno přidat smáčedlo.


Postřik musí být velmi důkladný. Další průběh choroby probíhá uvnitř listu. Klíční hyfa askospory pronikne skrz kutikulu a rozrůstá se mezi kutikulou a vnější stranou buněčné stěny pokožkových .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky