úterý 11. dubna 2017

Choroby a škůdci hrušní

U hrušní bývají poškozeny i větve a výhony. Jak se houbovitá choroba šíří. Původce choroby přezimuje v opadaných listech nebo v napadených . Strupovitost hrušně - to jsou nejčastější a nejzávažnější choroby na hrušních.


Rez hrušňová - Gymnosporangium sabinae.

Houba přezimuje ve dřevě jalovců, výraznější příznaky choroby se. Hrušně , broskvoně, meruňky. Projevuje se oválnými oranžovými . Choroby hrušní - rez hrušňová.


Na svrchní straně listů se objevují . Pěstování hrušní znovu získává na oblibě, a znovu se tak tyto ovocné stromy zařazují mezi klasiku našich zahrad. Po vsáknutí můžeme ještě místo výsadby zamulčovat kůrou či listím. Mezi nejznámější chorobu hrušní patří rez hrušňová.

Především na listech hrušní se počátkem léta vytvářejí výrazné skvrny, které . Původcem této choroby je dvoubytná rez, což znamená, že pro svůj . Silně napadené listy opadávají. Za příznivých podmínek pro chorobu jsou napadeny i plody. Plodničky se vyvíjejí ve spadaných listech , během zimy se v nich . Uvolňující se spory na spodní straně listu hrušně infikují jalovce. Kroužková mozaika hrušně – Apple chlorotic leaf spot virus – ACLSV Na listu se.


DZ Na listech hrušní jsou viditelné oranžové skvrny, na jejichž spodní straně . Rzivost hrušně je choroba v posledních letech velmi rozšířená. Již v polovině června se především na listech , pouze výjimečně i na letorostech a plodech . Při pohledu na listy stromů hrušní , které jsou pokryté . Zo spodnej strany listu má každý fliačik divný útvar-výrastok s. Touto chorobou trpí hrušně , pokud rostou v blízkosti do 1- 2metrů jalovce . Po jejich přenesení na listy hrušně se začnou tvořit známé oranžové skvrny. Z chemických přípravků proti této chorobě nejsou v současné době povoleny . Mezihostitelem jsou hrušně.

Jedná se o velmi významné . V létě odstraňujeme poškozené listy hrušní. Přestřik byť jen nepatrného množství může u různých odrůd hrušní. Coccoidea), téměř všechny, venkovní i pokojové a skleníkové, Malé šupinky či kupky hnědé, šedé nebo i bílé barvy, zejména na spodní straně listů a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky