čtvrtek 5. května 2016

Postřik proti rzy hruškové

První příznaky rzi hrušňové můžeme pozorovat na listech u hrušní v průběhu května a června. Současně provádět i postřik jalovce, a to alespoň 3x s měsíčním odstupem. Jak bojovat proti rakovině stromů. Rez hrušková - největší protivník v pěstování hrušní.


Snad už každý se setkal se. Nejvhodnější postřiky na boj proti Rzi hrušňové jsou:. Jedná se tedy o přípravky, které jsou registrované na jádroviny proti strupovitosti, ty mají z praxe dobrou účinnost i na rzivost. První postřik se provádí na jaře ještě před kvetením hrušní, druhý krátce po . Výskyt rzi hrušňové (rzivosti) zaznamenal v posledních letech značné.


Spóry rzi se mohou přenést až na vzdálenost 2m. Pod napadenou hrušní. Jsou plodiny v fóliovníku sousedící s polem ohroženy postřiky z pole? Jak ošetřit jahody proti bakteriální skvrnitosti? Při postřikování hrušně provádím postřik i jalovce, tam ale bez úspěchu.


Problém je, že rez je již ve dřevě. Postřikem možná znemožním jen . Slovenský název: Nahohrdza hrušková. Je možné použít přípravky, které se aplikují proti strupovitosti jabloní a hrušní a současně mají dobrou účinnost i na rzi. Kdy je nejvhodnější doba k provedení postřiku jabloní proti strupovitosti, padlí nebo hrušní proti rzi hrušňové. Delan,Topas,Dithane nebo Talent.


Kdy a jak je možné se proti této rzi bránit? V napadených výsadbách se postřik hrušní doporučuje před kvetením, další v době kvetení či . U jalovců doporučujeme mechanické odstranění napadených výhonů. Hluboký řez do starého dřeva není to . Máme napadnuté dvě hrušně rzí hruškovou.


Mám k dispozici Sulku, byl by účinný postřik např. Za původce rzi hrušňové se považuje houba Gymnosporangium sabinae. Jinak fungují postřiky jako Baycor WP, Dithane DG či Discus.


Přenos je ideální při teplotě kolem °C. Co se týká boje protí ní, optimální je. EU se přípravky proti rzi hruškové prodávají, jen s . Prý jsou proti rzi hrušňové odolné asijské hrušně, z našich odrůd není.


Ale je skutečně obtížně proti rzi hruškové bojovat,zatím předpokládám je. Pokud je hrušeň napadená pouze slabě, postřiky provedené včas pomáhají.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky