pondělí 30. května 2016

Kdy provést řez hrušní

Jak tvarovat sazenice v prvních letech po výsadbě, prořezávat …. Nejvhodnějším obdobím pro řez ořešáku je jaro, kdy je strom ve vegetační. Jednou za čas je třeba ořešák pořádně prořezat , nejlépe na jaře po vyrašení pupenů, kdy se již zazelenaly listy. Z toho plyne, že i mrazem poškozený ořech se má prořezávat v době . Pravidla pro sázení a pěstování různých druhů ořešáků jsou velmi podobná, přesto z důvodu existence stovek variant, které přivykly různým .

V létě lze řezat břízy i javory, které na jaře hodně sají mízu, dále pak kaštany a ořešáky , náchylné na klejotok. Z ovocných stromů pak hlavně . Pozor ale, prořezávat se ořešák může pouze v letních měsících, . Odborné prořezávání stromů za pomocí plošin a horolezecké techniky. V tomto období nedoporučujeme prořezávat – břízy, javory, jilm a ořešáky. Z hlediska nejlepšího hojení ran je prý nejlepší květen, v době, kdy je ořešák již. Dostatek vláhy je každopádně pro trávu i strom posilujícím faktorem, kompromisem může být i vysazování stínomilných rostlin a travin v okolí stromu.


Máte rádi ořechy, a tak byste si do zahrady chtěli pořídit ořešák královský ( Juglans regia)?

Důležité je ořešák jednou za čas prořezat. Kdy by seměl rodičznepokojovat v případě pozdní erupce mléčných zubů? Některým dětem rostou mléčné zuby později, což není neobvyklé. Ořešák sám vytvoří přirozenou korunu bez potřeby řezu. Byly doby, kdy se ořešák nacházel prakticky u každého domu.


Není se čemu divit ,. Postupem času se ořešáky ale na větší dvory a zahrady vrací. Podobně také ořešáky se řežou vždy v období vegetace. Broskvoně jsou náročné.


U broskvoní je třeba být obzvlášť opatrný. Všeobecně platí, že peckoviny a skořápkoviny řežeme v době, kdy již nehrozí žádné mrazy,. V lednu můžeme prořezávat červený rybíz, angrešt a višně.


Skořápkoviny, zejména vlašské ořešáky , nesmíme řezat v době vegetačního klidu od . Skořápky ořechů patří k nejstarším dětským hračkám a také k Vánocům, kdy se. Pokud nemáme vlastní ořešák na zahradě, kupujeme raději jen české ořechy v. Nevhodně rostoucí větve prořezáváme pouze na podzim nebo v zimě, na jaře .

Zahrada › Pěstujeme ceskykutil. Optimální dobou pro řez opadavých stromů je polovina léta. V této době lze řezat břízy a javory, které na jaře sají mízu, a také kaštany a ořešáky , .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky