úterý 17. května 2016

Půda pro pěstování česneku

Naopak nejvhodnější předplodinou se nám jeví brambory, po kterých je půda dobře prohnojená a kvalitně hluboko zpracovaná. Po jahodách lze česnek pěstovat. Půda je ve staré síle, dobře se připravuje a česnek pak lze dobře sázet.


Problém může nastat, když následuje mírná zima: nesklizené brambory v . Někteří zahrádkáři pěstují česnek úspěšně i na jílu, ačkoli jiní tvrdí, že se pro něj těžká půda nehodí. Jak na pěstování česneku krok za krokem.

Nejlepší je teplá lehčí půda bohatá na humus, zcela nevhodné jsou těžké, mokré a organickými . Plně mu dostačuje dobrá lehčí půda o staré síle. Podzim je ideální období na výsadbu česneku – čím později, tím lépe. Přesný návo jak vybrat česnekovou sadbu, jak ji koupit, namořit a kdy a do jaké půdy ji zasadit, abyste se na jaře radovali z čerstvé zelené . Půda je nejlepší dostatečně hluboká, středně těžká až lehčí a propustná. Naopak zamokřené těžké půdy pro pěstování česneku ideální nejsou.


Výběr sazenic a půdy. Jak úrodná je vaše půda dopředu odhadnete jen velmi těžko, proto doporučujeme při prvním pěstování použít více druhů sazenic a . Možná by bylo dobře říct, které půdy jsou naprosto nevhodné pro pěstování česneku.

Tak, především jsou to půdy těžké, jílovité a splývavé . Pro nikoho není žádnou novinkou, že je česnek nepostradatelnou surovinou. Jelikož je půda v rozdílných oblastech různá, doporučujeme . Abyste sklidili krásné paličky česneku , je třeba tu správnou sadbu zasadit ve. Neměli byste jej sázet dříve, než teplota půdy trvale klesne pod °C, . Nepaličáky stvoly nemají, zato se pyšní většími výnosy, jsou méně náchylné k chorobám a snáze se i pěstují. Příprava půdy pro výsadbu: česnek roste nejlépe.


Při výsadbě se řídíme počasím a teplotou půdy , která by se měla držet pod 9ºC. Pěstování česneku je velmi jednoduché. Zvládne to i začátečník bez jakýchkoliv zkušeností.


Stačí si na zahradě, za plotem, kdekoliv, najít malý kousek půdy , . Další možností je zakoupit malé množství sadby a experimentovat. Vlastnímu sázení předchází příprava půdy. Jiná je u zahrádek a jiná u větších . Mezi jarní nepaličáky patří „Dakar“, „Japo“ a „Prim“.


Správná půda pro výsadbu česneku by měla být spíše sušší, s významným obsahem . Chcete-li na pěstování česneku použít stejný záhon, kde se v posledních letech pěstoval česnek cibule apod. Osvědčilo se pěstování po košťálovinách nebo okurkách.

Nesnáší těžké zamokřené . Někdy se i zkušeným . Nevhodné jsou zamokřené, silně utužené a chladné půdy. Z hlediska hnojení hnojem se řadí do II. Po předchozí cibulovině by měl být na stejný . Většině odrůd vadí příliš vysoká hladina spodní vody, tzn.


Jestliže je půda vlhká, česnek začne kořenit téměř okamžitě po výsadbě. Jestliže není půda promrzlá až do hloubky vysazeného česneku , může se kořenový . Důležitá je i půda , do které česnek sázíme. Rozhodně není vhodné na jednom místě pěstovat česnek každý rok. Hrozí jednak únava půdy , .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky