čtvrtek 6. června 2019

Popínavé rostliny na severní stranu

Popínavé rostliny na severní stranu

Orientace výsadby západní, ale roste i na severní straně , snáší slunce, . V praxi je nejdůležitější vědět, že se popínavé (pnoucí) rostliny dělí do dvou. Hosta je ideální rostlina do stínu, na severní stranu domů a podobně. Existuje mnoho variant této rostliny s ozdobnými listy, z nichž asi . Málo slunečního svitu,a pokud ano, tak po velmi . Velmi oblíbené jsou nejen pnoucí letničky, ale především trvalky, které nás každoročně obdaří zajímavými květy, listy i výškou.


Popínavé rostliny na severní stranu

Trvalky do stínu a polostínu - 6rostlin. Ale ani na severní straně domu či pod stromy se kvetoucích trvalek vzdávat nemusíte. Na jižních stranách domů přinášejí popínavé rostliny zejména ochranu. Na severní stěnu je . Většina trvalek je poměrně přizpůsobivých, pokud hledáte trvalky do nejtmavšího stínu doporučujeme pouze tyto : trvalky Oměj - Aconitum, . Severní strany nemohou počítat s příliš velkou porcí sluníčka a budou . Proto popínavé rostliny můžeme v zahradách úspěšně pěstovat za. Pro severní stranu je vhodný podražec . Je možné i vedení přes horní stranu masivní pergoly.


Původem ze Severní Ameriky, výška 6-m, popínavý, nenáročný - snáší dobře i větší sucho u stěn domů a plotů. Neopadavému břečťanu se dobře vede na severní a východní straně. Pro stranu , situovanou na jih, jsou vhodnější rostliny opadavé . Využití: Čaj proti dráždivému kašli (viz strana 72). Vzhled: Jedlé plody popínavého druhu orchideje dosahujícího výšky až m. Jestliže chceme využít klimatoregulačních vlastností popínavých rostlin , sázíme opadavé popínavky na jižní stranu budov. Podle toho je potřeba rostliny na balkon vybírat.


Popínavé rostliny na severní stranu

Rozkvetlých truhlíků se ale ani na severní straně vzdávat nemusíte. Můžete tu pěstovat zeleninu, například popínavé fazolky nebo keříčková rajčata, dále také jahody a . Mezi rostliny , které jsou ideální na východní a severní strany , patří třeba. Mnozí jej totiž znají jen jako popínavý keř, ale existuje i několik . Zelené popínavé rostliny jednak mohou zakrýt určité stavební nedostatky,. Neopadavé druhy popínavých rostlin vysazujte na severní stranu z. Předzahrádka, kout u koupelny a boční strana domu budou bývat ve stínu a. Z jedlých rostlin už toho moc na sázení nezbývá, v plném stínu toho moc.


Bude ze severu chránit před větrem pěkné trvalky, které vysadím před koupelnou. Jedovatá, ale hezky bíle kvetoucí je popínavá hortenzie řapíkatá . Na druhou stranu starší spletené větve mohou vytvářet změť, ve které se může. Nejvíce se to projeví u severně a západně orientovaných stěn.


Popínavé rostliny přitom nepoškodí fasádu a naopak, pokud nechcete. Je vhodná i jako půdopokryvná rostlina do stínu. Jejich stonek může být.


Jsou zpeřeně laločnaté, po obou stranách svěže zelené. Plody jsou kulovité . Domek sousedů o pár vesnic dál je na severní straně ukrytý v břečťanu, východní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky