pátek 28. června 2019

Napadeni libečku

Rez na libečku lékařském však dosud u nás nebyla nalezena. Choroby a škůdci libečku , Libeček lékařský – ligurček lekársky (Levisticum officinale Koch),různé patogeny a škůdci, Cercospora levistici,Ascochyta levistici,. Napadá všechny druhy brukvovitých, k napadení přispívá chladné a deštivé počasí,. Puccinia bornmuelleri (na libečku lékařském),.


Na křenu selském bylo pozorováno silné napadení bílou puchýřnatostí . Co nám může poškozovat libeček? Bývá napaden houbovými patogeny, které způsobují listové skvrnitosti. Na zahradě jsou za největší škůdce považovány mšice . Napadeny mohou být i višeň plstnatá, mandloň obecná a nově bylo zjištěno i napadení třešně a višně a mnoha dalších příbuzných dřevin.


Postupně mi usychají bylinky. Nepoznáte někdo podle přiložených fotek, jaký škůdce je napadl? Kousek vedle jsem bojovala se mšicemi na libečku , ale toto . Výrazná vůně libečku připomíná polévkové koření, k jehož přípravě se rostlina využívá. Ze zahrady ho pak budete mít k dispozici od časného . Kopr odpuzuje běláska zelného.


Křenu se obloukem vyhýbá mandelinka bramborová. Lichořeřišnice větší působí proti napadení mšicemi. Prachu a případného hmyzu uvnitř svazečku se. Intenzitu napadení podporuje vlhčí počasí, teploty nad °C a husté. Při delším skladování čerstvých kořenů hrozí napadení plísní.


Napadení mšicí poznáte podle listů - jsou povadlé, zkroucené, bez života, ztrácejí barvu. Podívejte se na jejich spodní stranu a nejspíš uvidíte . Také vlhkost listů urychluje napadení plísní, proto rostliny nezavlažujeme na listy ale jen ke kořenům. Mšice, svilušky, molice a třásněnky – s . Při slabším napadení se doporučuje i mechanické odstraňování již napadených listů, aby se z porostu odstranily zdroje infekce, při silném . Trochu celerové a petrželové natě, libečku nebo čehokoli zeleného.


Pokud bude lemovat záhony, zamezí napadení padlím. Coprinus levisticolens) roste na písčitých půdách v teplých oblastech a vyznačuje se pachem po libečku a sporami s excentrickým klíčním pórem. U reveně a libečku vyřežeme květní výhony, aby se rostliny tvorbou semen. Ničíme vajíčka a housenky na košťálové zelenině, při menším napadení.


První příznaky napadení klasů růžověním klasů pšenice (Fusarium spp.) byly. V důsledku toho může docházet k sekundárnímu napadení , a to k uchycení . Riziko napadení skladištními škůdci nelze nikdy úplně vyloučit a ať už se jedná o napadení mikroorganismy nebo hmyzem. Je potřeba provádět pravidelné . V případě napadení sadby česneku vlnovníkem česnekovým lze použít.


Z kulturních rostlin zejména na celeru a libečku , ale také na pastináku, petrželi a mrkvi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky