středa 20. února 2019

Hořká skvrnitost jabloní

Hořká skvrnitost (pihovitost) jablek. Je často chybně zaměňována za chorobu. U jabloní se jedná o projev . Fyziologická skvrnitost jablek také hořká skvrnitost jablek nebo pihovitost jablek je fyziologická porucha která se projevuje především na mladých bujně . Ca-deficientní hořká skvrnitost jablek.


Další české názvy: hořká skvrnitost , pihovatost, hořká pihovitost jablek. Hostitelské plodiny: jabloň domácí. Po rozkrojení jablka zjistíme, že dužnina je pod slupkou prorostlá hnědými, hořkými skvrnami velkými 3–mm. Jsou to takzvané hořké pihy. Pihovitost ( hořká fyziologická skvrnitost ) jablek.


Chuťovou a estetickou vadou jablek je hořká pihovitost. Před sklizní nebo při skladování se na jablkách začnou objevovat propadlé šedozelené . Mezi nejčastější vady patří např. V současné době se proti strupovitosti jabloně používají také.


Choroba napadá hlavně jabloně , hrušně a révu vinnou. Kolem místa infekce se. Strupovitost jabloně (Ventura inaequalis). Septoriová skvrnitost listů hrušně (Mycosphaerella sentina). Genetická výbava jabloní pro příjem, transport a ukládání vápníku do . Dalšími významnými chorobami jabloní jsou moniliová hniloba, hořká skvrnitost a další.


Porucha se projevuje. V důsledku toho by přípravek měl významně omezit problémy skladování, jako hořká jamkovitost (nebo také hořká pihovitost, hořká skvrnitost jablek), . Zahradní hnojivo určené pro postřik na listy např. Obsah: dusík , vápník , hořčík , stopové prvky.


Skvrnitost ( Jabloně ) . Takto napadené ovoce se nedá jíst kvůli nadměrně hořké chuti. Houba přezimuje na letorostech jabloní , ale také například na . Postřiky provádíme od července na plody – 6x. Přípravky: Fertikal, Kalkolit, Kalkosol, Lamag – vápník, Kalkosan, . Poškození bývá výraznější v kališní části plodu a na straně vystaveného slunci. Poškozená pletiva mají nepříjemnou hořkou chuť ( hořká skvrnitost ).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky