pondělí 11. února 2019

Líska turecká jedlá pěstování

Rozšíření: Původní areál lísky turecké tvoří jihovýchodní . Jak pěstovat měsíček lékařský a kde všude nám pomůže? Popis rostliny:Corylus colurna, česky líska turecká , je menší strom původem z Evropy, Kavkazu a Malé Asie. V září dozrávají jedlé plody, které mají hrubou skořápku. JV Evropy a Malé Asie pěstovaný v Evropě už od 16.


Je velmi přizpůsobivá, snáší sucho.

Zajímavým druhem, vyšším a mohutnějším, je líska turecká (Corylus colurna), která rovněž dává hojnou úrodu. Dorůstá až do výše metrů a její . Dobře snáší stín i plně osluněná místa. Používá se původní druh.


Plody jsou ukryty ve velmi tvrdých obalech, ale jsou chutné a jedlé. Lísek je několik druhů a byla vyšlechtěna celá řada odrůd. Tyto rostliny se dožívají.


Plodem je skupina špatně přístupných jedlých oříšků, vytvářející kouli . Pěstování není vůbec náročné, zvládne ho každý.

Při společné výsadbě s ořešáky, kaštanovníky nebo lískou tureckou sázíme keře. Průměrný podíl jedlé části oříšku dosahuje 4. Výsev se provádí při rozmnožování okrasných druhů nebo pro dopěstování podnoží zejména u lísky turecké. Nemusíte se obávat, že byste to nezvládli, líska je na pěstování. Roubování se provádí na semenáče Corylus colurna – lísky turecké. ODRŮDY PĚSTOVANÉ PRO PLODY V ČR A VE SVĚTĚ.


Jeho jádro je jedlé a velmi chutné. Jádra jsou jedlá a chutná. Mají tvrdou skořápku, jsou malé a jedlé. Plody spíše větší velikosti dozrávají začátkem října. Lísku si můžete vypěstovat od semínka.


Líska obecná (Corylus Avellana). Lísky patří do čeledi břízovitých (Betulaceae) a je známo více jak různých druhů. Proto ji lze s úspěchem pěstovat i ve Finsku až k 63. Za velké stromy líska turecká , za keřostromy pak líska obecná a líska největší, obě se svými . Do této kategorie jsme zařadili jedlé keře a stromy jejichž plody se dají mlsat přímo,.


Přidali jsme i nepůvodní druhy, které pěstovali již naši předkové a rozhodně věděli proč. Na podzim se jdete projít po městě a ucítíte vůni pečených jedlých kaštanů. Někomu nechutnají, ale.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky