čtvrtek 21. února 2019

Rozmnozovani malin

Routa vonná působí žlučopudně a močopudně a podporuje trávení. Můžete ji také vysazovat na květinové záhony jako okrasnou rostlinu. Nároky na pěstování. Mrazuvdornost: plně mrazuvzdorná.


Na zahrádce ji snadno vypěstujeme. ROUTA VONNÁ - Zahradnictví Lanez s. Pěstování routy vonné. Popis a způsob pěstování routy. Listy jsou dlouhé, dužnaté a tečkované.


Sušená droga už tuto nectnost naštěstí nemá. Jak název byliny napovídá, účinnou složkou jsou zejména vonné silice, které ve větším množství působí toxicky. Toto zajímavé koření se hodí v malých dávkách v kuchyni.


Její stonek, dole dřevnatý, . Ucelená metodika pěstování routy vonné se zaměřením na nové, alternativní. PŮVOD: Východní Středomoří, u nás pěstována a občas (zejména v teplejších oblastech) zplaňuje. Ruta graveolens - routa vonná.


Routa je velmi aromatická bylina, proto bychom ji měli používat spíše střídmě. Sušené listy jsou v malém množství vhodným doplňkem salátů, ke zvěřině, . V prostředí České republiky lze pěstovat bylinu už od malého semínka. Routu ale nemusíte pěstovat jen jako léčivku, lze ji dobře využít i jako . Výskyt: původní domovinou routy . Hojně ji lze zahlédnout v jižní Evropě. Léčivé účinky: Routa. Lidé se už od pradávna potýkají při pěstování kulturních ROSTLINNÉ INSEKTICIDY – HUBÍME HMYZ BEZ . U nás je routa stále bylinou, její stonky . Pokud se rozhodnete pro pěstování routy vonné , dozajista svou . Routu je výhodné pěstovat v blízkosti fíkovníků.


Kočky routu nenávidí. Potřete-li rostlinami čalouněný nábytek, zachráníte jej před kočičími drápy. Rostlina má sladkou aromatickou vůni, která odpuzuje nepříjemný hmyz. Od středověku se pěstovala jako léčivka i koření už nejen ve Středomoří, ale také ve střední Evropě v klášterních zahradách. Routa se má sbírat opatrně (doporučuje se raději v rukavicích), protože u lidí s citlivou pletí může šťáva z rostliny způsobit kožní záněty.


Kdysi poměrně běžná bylina vyskytující se takřka na všech zahradách je dnes pěstována jen zcela výjimečně. Možná je to tím, že už nevěříme . Od své původní polohy v jižní Evropě je zvyklá na slunné a teplé stanoviště s dostatkem kypré, suché a .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky