středa 21. září 2016

Kdy prorezat višeň

Jaké jsou odrůdy višně? V prvních až letech přistoupíme k výchovnému řezu stromků, kdy se zaměřujeme na zapěstování koruny podle zvoleného pěstitelského . Pro zvýšení úrody tyto tenké větve zakraťte na výše rostoucí větvičku nebo růstový pupen. Kdy je nejvhodnější doba na prořezání třešně a jak ji co nejlépe a nejšetrněji zmenšit. Nedávno jsme třešně sklidili a rádi bychom náš strom . Kdy prořezat mladou višeň ?

Mám na zahradě sladkovišeň, nevím jakou odrůdu. Kdo by se netěšil na zralé třešně. Jak a kdy řezat třešeň? Trhat je plnými hrstmi, kousat a nechat si ústa zalít úžasnou . Při sklizni višní můžeme odstřihnout i větve s plody.


Podle doby, kdy višně zrají - tak, jako u třešní - mluvíme o osmi třešňových týdnech. Přibližně pokrývají červen a červenec, první třešňový týden tedy začíná. Třešně, višně , broskvoně, meruňky a jiné peckoviny se řežou zásadně v době vegetace.

Nejčastěji tedy v červenci a srpnu. Stromy, rodící ovoce s peckou, je nejvhodnější prořezávat v období. V létě lze řezat břízy i javory, které na jaře hodně sají mízu, dále pak kaštany a ořešáky, náchylné na klejotok.


Z ovocných stromů pak hlavně . Od dob, kdy dveře nahrazovala zvířecí kožešina nebo proutěná rohož, uplynula spousta času. Dnes plní interiérové dveře z různých materiálů nejen funkci . Pro správný výběr odrůdy je důležité vědět, kdy zhruba třešně dozrávají. V této souvislosti se bavíme o tzv. Relativně rychle rostoucí postranní výhony využijeme pro tvarování při výsadbě na trvalé stanoviště.


Zkracujeme je za druhým až čtvrtým . Mladé stromy by se měly řezat až v době, kdy teploměr neklesá příliš pod nulu. Které ovocné stromy na podzim prořezat. Kdy a jak na zimní prostřih ovocných stromů a keřů?


Na podzim prořezáváme především peckoviny ( višeň , slivoň, třešeň, broskvoň, meruňka). Starší stromy zmlazujeme řezem každý rok, . Ty višně jsou pro ně volným statkem. Jenže višňový sad vyžaduje náklady.

Někdo by měl stromy ošetřovat, prořezávat , stříkat proti škůdcům. Peckoviny - třešně, višně , meruňky, slivoně, ryngle, broskvoně. V zimních měsících bychom také neměli zapomenout na prořez keřů – rybíz, maliník, ostružiník a angrešt. Každý rok zahrádkáři netrpělivě vyhlížejí chvíli, kdy noční teploty přestanou.


Stejná pravidla platí pro peckoviny – třešně, višně a slivoně. Přehuštěné, špatně prořezané koruny napomáhají vývoji patogenů, zejména. Hluboký řez na rozdíl od jiných ovocných druhů lze u třešní a višní provádět v .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky