úterý 16. února 2016

Lze sušit květy majoránky

Pěstování majoránky je přitom více než snadné, majoránka je totiž pro. Ze starého trička lze bez šití vyrobit praktickou tašku, lehkou šálu nebo čepici. Sušení bylinek může vaši práci vylepšit, ale také znehodnotit.


To platí například pro dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránku. Masitější části sušeného květu nebo listu občas obrátíme, abychom předešli zahřívání. Jelikož majoránka neztrácí své aroma, je v kuchyni využívána jak čerstvá, tak sušená jako koření k dochucování polévek, omáček, jídel z masa, . Na sušení majoránku poprvé stříháme ve chvíli, kdy se začnou tvořit květní. Do směsi k obalování karbanátků přidala utlučený květ , zázvor, . Jsou to zejména ty, kterých sbíráme a sušíme květy.


Například majoránka stihne obrůst během roku vícekrát. Lze pořídit i plastové podložky na sušení bylinek, do kterých bylinky zastrkáme a necháme uschnout. Poslední sklizeň probíhá na podzim, ještě před prvními mrazíky, kdy se sklízí celá rostlina a následně se suší. Pro okamžitou spotřebu jí můžete . Jako koření i pro léčivé účely se sbírají listy a květ. Naposledy se sklízí na podzim, kdy se vytrhávají a suší celé rostliny.


Ať už sbíráte květy , stonky, anebo listy, rostlina by měla být svěží. To znamená, že ideální dobou pro sběr bylinek je léto, kdy jsou byliny ve své .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky