čtvrtek 25. února 2016

Kdy a jak prořezávat ovocné stromy

Proč se mají ovocné stromy prořezávat ? Kdy a jak to nejlépe provést? Záleží na druhu, typu i odrůdě. Projděte si s námi základy i detailní . Ovšem řez vyvolává mnoho otázek a řada začínajících pěstitelů si neví rady, jak a kdy prořezávat. Je pravda, že každý druh stromu vyžaduje .

Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se . Z ovocných stromů pak hlavně třešně a švestky. Po polovině léta se růst výhonů zpomalí a další růst stromu je koncentrován na kořeny a kmen. Hlavním důvodem prořezávání je prosvětlení stromu , omezení houbových chorob a lepší úroda.


U některých stromů je ale dobré počkat. Aby byly ovocné stromy zdravé, krásné a dobře plodily, je třeba jim věnovat potřebnou péči a pravidelně je prořezávat. Jenomže každý druh ovocného stromu má . Správný a pravidelný řez zaručí, že strom či keř bude zdravý a úroda bohatá.

Jak se liší řez jabloní od řezu třešní a . Letní řez ovocných stromů. Kdy provést řez u jednotlivých druhů? Receptář 100views.


Mladé stromy by se měly řezat až v době, kdy teploměr neklesá příliš pod nulu. Prořezávání stromů a keřů patří k základní péči o jejich zdraví a je. Ovocné stromy v zimě prořezávejte až v době, kdy teplota neklesá pod . Podstatou správného prořezání je podle něho zásada, aby podle typu. Hlavní větve u ovocných stromů je třeba směrovat do vodorovné polohy.


Jak a kdy prořezat ovocné stromy ? U těch peckovin to je opravdu v době květu . Ovocné a okrasné dřeviny by se tak měly pravidelně prořezávat , a to. Chyba: Podzimní prořezávání jiných ovocných stromů než peckovin. Každý strom má svou ideální roční dobu, kdy je vhodné jej upravovat. Jednou z prvních prací na zahradě je prořezání ovocných stromků. Je lepší prořezat stromy na zahradě teď na podzim, nebo až na začátku jara?


Staré stromy , které už sotva kdy vyženou nové výhony, by měly dostat . Prořez ovocných stromů je tak trochu alchymie,“ říká Jiří Kakuška.

Předjaří je naopak chvíle, kdy se stromy znovu probouzejí k životu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky