úterý 31. října 2017

Řez sloupovité švestky

Meruňky však snášejí hluboký zmlazovací řez jen ve vhodné době: co nejdříve po sklizni , nebo tehdy, když k hojení řezných ran přispívají vyšší . Za dlouhá léta pěstování těchto oblíbených ovocných stromů sadaři vyvinuli optimální postup, který zajistí velkou plodnost a snadnou sklizeň. Diskuze: Re: stříhaní řez broskve a meruňky. Vybereme 3-hlavních větví a terminál. Vhodný termín udržovacího řezu je po sklizni. Vždy volíme pro řez období vegetace (od dubna do září).


Zjistíme-li u starších plodných meruněk slabší růst. Meruněk nikdy není tak akorát, buď jich je moc anebo nejsou žádné. Vyrodené větve broskví, nektarinek a meruněk , na kterých se v daném roce nacházela úroda jsou prohnuté tenké vyčerpané, bez . Je velmi důležité podle vývoje počasí odhadnou nejlepší dobu pro sklizeň jednotlivých druhů ovoce. Před sklizní většího množství . Meruňky v prvních letech po výsadbě rostou bujně a mají sklon výraznému terminálnímu růstu.


Z vrcholového pupene se tvoří velmi dlouhé . Aby byly ovocné stromy zdravé a po dlouhá léta plodily, vyžadují pravidelný řez. Jednotlivé ovocné plodiny mají velmi často rozdílné nároky na řez. Například u meruněk , broskvoní či aktinidií.


Plodonosný obrost by měl být alespoň několik hodin denně osluněn, aby se mohlo ovoce před sklizní dobře vybarvit. Udržovací řez , udělat hned po sklizni , je pro starší meruňku lepší, než jarní. Je vhodný zejména u pásových výsadeb a cílem je regulovat růst a plodnost.


Sklizeň ovoce, pěstování meruněk , letní průklest, řez mladých stromků, lapače vos, fazochy, péče o vinnou révu, vyvazování vinné révy, řezání . Omlazovací řez musíte provést ve vhodné době, tedy co nejdříve po sklizni nebo při vyšších teplotách, které urychlují hojení ran. U meruněk přichází plodnost . Pokud nestačíme tento řez udělat po sklizni , pak řežeme po přejití hlavních mrazů . Stromky meruňky ponechané samovolnému růstu mají po čase nadměrné množství větví, plodonosný obrost předčasně zasychá a tvoří se jen po obvodu. Teprve po několika letech děláme radikálnější řez na vhodnou novou, nižší plodnou větev. Po výsadbě je dobré stromky mulčovat. Meruňka plodí na jednoletých (tzn. loni narostlých) výhonech a tím se řídí i řez.


Se sklizní meruněk je vhodné začít, když jsou plně vybarvené, ale stále. U vzrostlých stromů v období plodnosti se dělá udržovací řez pro rovnováhu mezi. U třešní, višní, meruněk a raných slivoní děláme letní řez co nejdříve po sklizni. Není nebezpečí, že by stromy po něm trpěly klejotokem.


Záleží samozřejmě na klimatických podmínkách, ale řez musíte udělat. Příliš vysoké plodné větve zkraťte v době sklizně (očešete je na zemi). Zaměřte se hlavně na usychající větve, které často způsobuje mrtvice meruněk , . Nejčastěji zimní řez provádíme v únoru až březnu, ale je možné ho provádět ihned po.


Peckoviny (třešně, višně, broskvoně, meruňky , slivoně) řežeme zásadně v. Správně provedený hluboký řez , nejlépe po sklizni v VII. Těšíte se z jejich sklizně , abyste si potom užili zásobu čerstvého ovoce z vlastní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky