pondělí 30. října 2017

Rybíz stromkový řez

Standardně se rybíz pěstuje ve tvaru keře, který je pro něj přirozený. Pro dosažení lepší kvality a čistoty ovoce, estetického . Rybíz bude každoročně dávat bohatou úrodu velkých bobulí pouze při. U rybízu provádíme řez poměrně brzy a to vždy v předjaří, kvůli tomu, že rybíz je v. Další nevýhodou je také to, že kmínek stromkového rybízu nutně potřebuje .

EZ STROMKOVÉHO RYBÍZU. Stromkový rybíz vysazujeme ke kolíku nebo k podpěrné drátěnce. Kolík použijeme delší, aby procházel korunkou a zajistil jí oporu . Sklízíme černý, červený i bílý rybíz rybíz , angrešt, maliny, ostružiny, kanadské borůvky i. Keřový nebo stromkový rybíz najdeme snad v každé zahrádce.


U stromkového rybízu se staráme o to, aby korunka příliš nezhoustla. Nezapomeneme na podrost podnože, ten musí pryč.

Pokud sázíme na podzim, řez provedeme až předjaří, kdy zkrátíme jednoleté výhony keře na dva až tři . Rybíz patří mezi nejčastěji pěstované drobné ovoce na našich. Zvlášť v teplejších oblastech je vhodné jejich řez ukončit nejpozději v únoru. Ve videu se dozvíte jak se dělá jarní řez ovocných dřevin - rybízu , jak rozpoznat, který výhon je jaký starý a. Jak provádět jarní řez černého rybízu a angreštu.


Klíčová slova: řez rybízu řez stromkového rybízu řez rybízu a. Pro rostliny je řez vždycky velký zásah a mráz by jim mohl hodně uškodit. Klasická životnost stromkového rybízu je zhruba deset let. Po výsadbě na podzim děláme v únoru výchovný řez - zkrátíme . Stromky rybízu sázíme do sponu – x – m. Jednoleté výhony ale po sklizni nezkracujte. Základem je správný řez.


Všechny větve je třeba u . Praktické video, ve kterém se dozvíte jak udělat jarní řez ovocných dřevin - rybízu a angreštu. Rybíz červený (Ribes rubrum) je ovocný keř, jehož plody jsou malé jedlé bobule červené barvy s nakyslou chutí.

V Anglii je v určité množství prováděn letní řez na rybízových keřích s velmi dobrými výsledky. Jako první přichází zpravidla na řadu rybíz. A že najdeme keřový či stromkový rybíz snad v každé tradiční české zahrádce.


Nevýhodami jsou jistě kratší životnost stromků a náročnější řez , kdy. Pěstovat ho můžeme v keřové nebo stromkové formě. Rybíz vyžaduje jiný řez po výsadbě, jiný při udržování a nakonec, když keře zestárnou, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky