úterý 10. října 2017

Hnojení jabloní při po výsadbě

Základem hnojení ovocných stromů jsou organická a minerální hnojiva. Při jarní výsadbě stromků se nesmí dávat umělá hnojiva nebo vápno . Nejkvalitnější hnojení ovšem zajistíme dobře odleželým kompostem. Zálivka: V době prokořeňování zálivce věnujeme zvýšenou pozornost a také při výsadbě do.


Při sázení stromu však jeho rychlejší zakořenění a vývoj můžeme podpořit přiměřenou dávkou hnojiv. Do předem vykopané jámy .

Jabloně pěstované v zatravnění vyžadují při hnojení vyšší dávky dusíku. Intenzivní aplikace přípravků ochrany rostlin mohou okyselovat půdu, . Optimální varianta (vhodná zvláště pro nové výsadby nebo při poruchách výživy):. Ohýbání centrální osy se osvědčilo zvláště u jabloní.


Před výsadbou uplatňujeme tzv. Optimální postup při nové výsadbě je dost velká díra - průměr 150cm, hloubka 5m, vyplněná kvalitní . V souvislých výsadbách hnojíme stejnoměrně celou plochu. Při hnojení jednotlivých stromů nebo keřů musíme vzít v úvahu, že kořeny se zčásti rozprostírají za průměr koruny.


Tím dochází například u jabloní ke známé hořké pihovatosti.

Při výsadbě musí být stromek ve stejné výšce, v jaké rostl ve školce. Výživu a hnojení ovocných kultur nelze zredukovat na. Odběr živin jabloněmi z hektaru při výnosu jablek t. Pokud stromky vysazujeme v trvale zatravněné zahrádce, vyhloubíme jámy větší. Při kopání jámy pro výsadbu stromku horní vrstvu půdy, tedy . Hnojení před výsadbou. Podzimní hnojivo na ovocné stromy aplikujeme především kvůli živinám, které rostliny a. Při bouřlivé chemické reakci vyvolané stykem tohoto vápna s vodou dojde k. Při jeho rozkladu dochází k uvolňování živin, takže slouží i jako lehké přírodní hnojivo.


Na výsadbě stromku se zdánlivě nedá nic pokazit. Ovocné stromy, například jabloně , hrušně, švestky, třešně i meruňky, je v. Když už je jáma skoro vyplněná zeminou, kořeny zalijte, přidejte půdu a téměř na povrch nasypte pár hrstí hnojiva , například NPK. Zato při jarní výsadbě je hlubší řez nutný.


Na 1mse používá 5kg chlévského hnoje nebo 1kg kompostu. Jahody mají rády slabě kyselou reakci, kterou snášejí také rybízy, maliny a jabloně. Nejvhodnější termín pro výsadbu stromků je podzimní období. V následujících letech během vegetace hnojíme. Kořeny stromků nesmí být zaschlé, po výsadbě potřebují vydatnou zálivku.


Při příliš husté výsadbě mají stromy nedostatek světla a vzduchu,.

S vertikutací a hnojením nespěchejte, nejprve změřte teplotu půdy. Předností těchto hnojiv ve srovnání se speciálními hnojivy pro zahrádkáře je nižší. Doporučuje se také k podzimní likvidaci spadlého listí jabloní napadených. Při správné úpravě pozemku a správné struktuře půdy se jamky hloubí jen na velikost. Nejlépe se těmto stromkům daří na hlinité půdě při pravidelném hnojení.


Středně rostoucí podnože naopak potřebují půdu střední bonity, ale s . Otakar Maštera vzorovou ukázku výsadby jabloně odrůdy Goldstar do předem vykopané jámy včetně zásobního hnojení superfosfátem a draselnou solí,. A podle toho zvolit i vzájemnou vzdálenost stromků při výsadbě. To se při plném výnosu rozšíří o dávky minerálních hnojiv - hlavně.


Kresba: U jabloní , švestek, broskvoní, zřídka u hrušní, rostou plané výhony v oblasti kořenů. Všechny kořeny ovocných stromů před výsadbou čerstvě zakrátíme. Při podzimní výsadbě špičáků je nutné vysazené dřeviny zavlažit a nakopčit.


Mezi pojmy používané při popisu plodů odrůd jabloní (v pomologii) jsou důležité. Některé odrůdy vykazovaly zjevný zisk z hnojení , ostatní vykazovaly ztrátu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky