čtvrtek 15. srpna 2019

Řez višni

Višeň stejně jako broskvoň má schopnost vytvářet předčasný obrost již v prvním roce ve školce. Výchovný řez višní R. Po vytvarování koruny pak už řezem jen prosvětlujeme korunu vyřezáváním větví rostoucích dovnitř . Favorit je typická odrůda se vzpřímeným růstem. Autor: Thinkstockphotos.

Tento řez provádíme . Mrazové kotliny a těžké jílovité půdy posuzujeme pro pěstování třešní jako zcela ne- vhodné. EZ VIŠNÍ Višně se pěstují především jako zákrsky nebo . Letorosty vyrůstají od kmene nepravidelně. Spodní jsou až k zemi jinak jsou dlouhé do jednoho centimetru silné. Jak předejít vyholování višní?


Mnozí řez stromů odkládají z obavy, zda by jej udělali správně.

Letního řezu višní se však opravdu nemusíte bát. Pro peckoviny, mezi které višně . Později stačí řez udržovací. Pozor na správný řez stromů. Višně přirozeně vytvářejí více zahuštěné koruny, které kladou na řez vyšší nároky.


Peckoviny obecně, včetně třešní, nesnášejí řez v době vegetačního klidu. Odstraňujeme staré, přemrzlé a překážející . Jan Urbánek - pěstitel 10609. Kondici stromu můžeme zlepšit, ale i zhoršit, řezem. Třešně nemají řez moc rády. Když se udělá v nevhodnou dobu, rány se budou hůře hojit a . V červnu až srpnu se dělá detailní řez.


Ve výchovném řezu třešní zapěstováváme kosterní větve pod . Pokud jste nestihli zimní řez koruny, nezoufejte, některé úpravy můžete udělat i během roku. Každoroční prořez koruny zajistí dobrý zdravotní stav stromku a .

Vedle broskvoní, visní , slivoní a meru- nëk dokonce i vypëstky tresní, tvorící kompaktní korunu. Starší stromy můžeme zmlazovat průřezem až o objemu koruny. Ovšem takto radikálně zasáhneme nejčastěji do velmi starého strom. Višně mají podstatně vyšší nároky na udržovací řez než třešně. Po sklizni zmlaďte višně – tyto stromy plodí převážně jen na koncích dlouhých větví, vnitřek koruny zůstává prakticky holý.


Při řezu je třeba podpořit jejich . Jak získat nízké tvary třešní? Vytvořit pevnou kostru s účelným rozmístěním kosterních větví. Zkracují se při něm mírně letorosty prvního a druhého řádu, tedy terminál, . Jak se liší řez jabloní od řezu třešní a višní ? Jaké řezy se nejčastěji provádějí?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky