čtvrtek 15. srpna 2019

Rozmnožování jahodníku

V praxi se jahodník rozmnožuje šlahouny (přesněji uzlinovými rostlinami, které se na nich tvoří) a někdy i dělením trsů. Poradíme vám pár triků, jak získat co . Jahody se rozmnožují pomocí dceřiných produkčních odnoží, které vyrůstají z mateřské rostliny a dosahují i metru. Tuto činnost je nejlépe dělat na konci léta tak, abyste na podzim mohli odnože sázet.


Množení jahod pomocí odnoží.

Srpen je nejvhodnějším . Dlouhé tenké výhonky, na kterých vyrůstají mladé rostliny, jsou vítané pouze při rozmnožování jahodníků. Při běžném pěstování zbytečně . Jak si vypěstovat vlastní sazenice jahod a pak je použít pro podzimní výsadbu? Meristémové množení jahod bylo prováděno ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích a na Šlechtitelské stanici Sempra, o. Semenem se rozmnožují jenom měsíční . Nemám vůbec žádné zkušenosti s pěstováním jahod , pouze z konzumací :mrgreen: Letos.

Proto nemusíte mít obavu, že za sadbu vynaložíte nekřesťanské peníze. Jahodníky se množí velmi jednoduše. Lépe je sklízet jahody ráno, ne za horka.


Tyto rostlinky oddělíme . Pro množení se hodí pouze první rostlina od mateřské. Ostatní ihned zlikvidujte. Po sklizni jahod je načase uklidit i záhon, na kterém vyrostly.


To se týká hlavně odstranění odnoží, které se po vyrýpnutí promění v sazenice, jež . Více o pěstování, sázení, množení, zálivce, sklizni a léčivých účincích na mém videu. Půdu po sklizni jahod zkypříme a prohnojíme. Prohnojení například Cereritem ( nebo speciálním hnojivem určeným pro jahody) je nutné hlavně v . Rujana se opravdu množí semeny. Rozmnožování měsíčních jahod Rujana.


A protože prakticky jen dík výsevům . Přirozenou vlastností jahodníku je vytvářet výhony (šlahouny), na kterých se tvoří dceřiné rostliny. Pěstování jahod zvládnete jednoduše doma.

Mladá rostlina zakoření a většinou z . Proto je odstraňujeme dřív, než vyrostou a zakoření. Při rozmnožování jahodníků jsou ovšem šlahouny vítané. Jak z nich odebrat sazeničky, . Na šlahounu je většinou několik rostlinek. Jejich vznik lze připodobnit k vege tativnímu rozmnožování („klonování“) jahodníku pomocí šlahounů.


Amplifikace probíhá izotermicky, tedy při konstantní teplotě . Mnohem jednodušším a přirozenějším řešením je množení jahod ze semen - osivem se totiž virové choroby nepřenášejí. Listy jsou chlupaté, stejně jako lodyha. Oddenek jahodníku vytváří nadzemní plazivé šlahouny, vyrůstající z úžlabí listů.


Slouží pro vegetativní rozmnožování.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky