pondělí 8. července 2019

Řezba motorovou pilou

Peckoviny - třešně, višně , meruňky, slivoně, ryngle, broskvoně. NIKDY NEPROVÁDÍME v ZIMNÍM a KLIDOVÉM . Proto řez odložíme na období od dubna do konce srpna. Višně mají podstatně vyšší nároky na udržovací řez než třešně.


Pěstování a řez ovocných stromů. Višně potřebují pravidelnější řez než třešně, nejlépe každý rok. Je nutno odstraňovat . Zároveň se zakracují všechny jednoleté výhony na 2–vegetativní pupeny plus bazální květní pupeny. Krátký řez docílí udržení produkce plodů blízko. U peckovin, kam zahrnujeme třešně, višně , slivoně (švestky, pološvestky, slívy, ringle, blůmy, špendlíky, trnky), meruňky, broskvoně a mandloně, se tento řez.


Koruna višní se doporučuje udržovat pravidelným každoročním prosvětlovacím . Kdy provést řez u jednotlivých druhů? Mnozí řez stromů odkládají z obavy, zda by jej udělali správně. Letního řezu višní se však opravdu nemusíte bát. Pro peckoviny, mezi které višně. Ideální doba je na začátku kvetení, kdy se nejlépe, a to i bez . Proto peckoviny, zvláště višně a broskvoně, snadno vyholují větve.


Když se udělá v nevhodnou dobu, rány se budou hůře hojit a může přijít klejotok, což jsou kapky gumovité „smůly“ . Třešně nemají řez moc rády. Vedle broskvoní, visní , slivoní a meru- nëk dokonce i vypëstky tresní, tvorící kompaktní korunu. Záleží samozřejmě na klimatických podmínkách, ale řez musíte udělat.


Výchovný řez u višní trvá nejdéle roky, poté již korunu pouze prosvětlujte. Omlazující řez višně vyžadují jednou za tři roky, zejména pokud jsou zastíněné a málo . U třešní, višní , meruněk a raných slivoní děláme letní řez co nejdříve po. Višně typu Morela pozdní plodí jen na jednoletých výhonech na . Konec července nebo srpen jsou optimálním obdobím pro řez třešní, višní , meruněk, broskví, mirabelek, raných slivoní a dalších peckovin, které . Zkracují se při něm mírně letorosty prvního a druhého řádu, tedy terminál, . Višně zmlazujeme stejným způsobem jako třešně. Pokud peckoviny řežeme každoročně, dochází ke zmlazování plodného obrostu stále. Jako mezikmen se osvědčily odrůdy višně ´Morellenfeuer´ nebo ´Köröšská´.


Mají podstatně vyšší nároky na udržovací řez než třešně. Korunu višní doporučujeme udržovat pravidelným každoročním prosvětlovacím řezem. Jednoleté výhony mají zpravidla v . Pro višně je charakteristická hustá koruna, kterou si jistě ze sběrů dobře pamatujete. Může dokonce dojít ke tvorbě „holých“ . Cíl tvarování korun je stejný jako u jádrovi.


Pro celou skupinu peckovin platí, že řez provádíme na jaře, a to na počátku vegetace. Ani to však nebývá nutné. Na jaké druhy stromů lze tento řez použít?


Prunus serrulata ( višeň pilovitá – sakura) je stromovitý druh se vzpříme- nou nebo. Kvete bohatěji na dvouletém dřevě a nesnáší častý intenzivní řez , který .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky