středa 10. července 2019

Tymián pěstování v kvetinaci

Tymián obecný (Thymus vulgaris) patří k tradičním bylinkám používaným zejména ve středoevropské kuchyni. Pěstování tymiánu v květináči. V první řadě je nutno vybrat dobrou sazenici a nebo se pokusit vypěstovat tymián ze semínek.


Jak pěstovat bylinky v květináči ? I v paneláku může vyrůst levandule nebo tymián.

Kde sazenice koupit a jak se o rostliny starat. Jaro se hlásí o slovo zatím velmi nesměle, ale slunečných dnů přece jen přibývá, takže vyndejte ze sklepa květináče a šup s nimi na okno! Není v kuchyni nad vlastní doma vypěstovaný tymián. Nezastupitelné místo má tymián také v lidovém. Na pěstování je tymián nenáročný a . Květináč je vhodnější kvůli přenášení na zimu, v zahrádce bude mít tymián zase přirozenější prostředí.


Jak mladý tymián zazimovat.

Výjimka jsou saturejky – uvádím zde dvě – saturejku zahradní a saturejku horskou. Existuje mnoho odrůd tymiánu , pro pěstování vybíráme ty, které voní. Vytrvalé druhy, jako je tymián , mateřídouška, rozmarýnka, yzop, šalvěj či. Pro suchomilnější jsou nejlepší klasické hliněné květináče , které . Zejména zástupcům citlivým na chlad či mráz, jako jsou rozmarýn, bobkový list, kari koření a klasické . Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat.


Zasadit je můžete do květináčů , truhlíků, petrželáků nebo jiných nádob. Volte samostatný květináč , máta by ostatním bylinkám nedala prostor. Pěstujeme tymián jako pokojovou rostlinu.


Bazalka, saturejka, kerblík, máta, meduňka, tymián , rozmarýn, šalvěj. Při pěstování v květináčích jsou nároky na výživu vyšší než na záhonu. V květináčích na balkoně pěstuji bazalku, pažitku, mátu, meduňku, tymián , rozmarýn. Jo a ještě chilli papričky, ty ale pěstuji ze semínek vždy z loňské urody.


Z víceletých to jsou také tymián nebo meduňka. Mátu nebo levanduli byste již museli vysadit do hlubokých květináčů nebo nádob.

Bylinky totiž můžeme pěstovat na balkoně na zahrádce, doma v květináči nebo. Vybrala jsem nejpoužívanějších bylinek: bazalka, tymián , rozmarýn, pažitka, . Rozmarýn je stálezelená léčivá rostlina keřovitého vzrůstu, venku dorůstající až metrů. Zatímco máta nebo tymián jsou poměrně odolné, například bazalce podmínky, za nichž jsou tyto byliny prodávány, příliš nesvědčí: „Bazalka je . Do této skupiny bych zařadil ze Středozemí pocházející tymián , . Domácí pěstování bylin a koření je poměrně snadné a nenáročné a navíc pěkné, voňavé, chutné a zdravé.


Rostlinky můžete pěstovat v květináči samostatně nebo v truhlíku ve. Vhodná je i šalvěj, tymián nebo dobromysl.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky