pátek 19. dubna 2019

Jak pěstovat mandarinka

Patří mezi ně oblíbené narcisy, tulipány, šafrány, hyacinty, modřence i zmíněné kosatce. Jsou velmi půvabné a vděčné. Proto je vhodné je po několika letech přesadit. Přečtěte si, jak pěstovat cibulovité kosatce.


Kvetoucí fialový kosatec. Není kosatec jako kosatec.

Ale rostou nejen ty klasické, ale třeba i nádherné japonské kosatce. Kosatce teď mají sezonu. Na pěstování kosatců si mohou směle troufnout i zahrádkářští začátečníci, protože jejich pěstování je poměrně jednoduché.


Daří se jim v propustné a . Pokud nemůžete kosatce zasadit hne uskladněte je ve stinné místnosti, například ve sklepě, případně je můžete vložit do nádoby a zasypat je . Brambory vyžadují lehčí až středně těžké humózní půdy, nejlépe . Americké a francouzské odrůdy kosatců ve velkém množství barevných kombinací pěstuje na své pošumavské zahradě Pavel Novák, který . Listy mají silné, kopinatě tvarované.

Lze je členit do třech základních skupin: kosatce Reticulata, Juno a Xiphium. Druhy Reticulata kvetou již velmi časně – v únoru . Sibiřské kosatce jsou bezbradkové kosatce , kvetou až po vysokých bradatých kosatcích a pomáhají tak prodloužit kvetení v trvalkové zahradě. Můžeme pěstovat metrové exempláře i miniaturní kosatce do skalky či nádob. Mezi kosatci najdeme druhy vhodné pro každé zákoutí zahrady, . Na zahradě můžete pěstovat několik druhů kosatců, vyžadují ovšem jiné podmínky. Zahradní, takzvané americké, vysazujte na plné slunce.


Tvoří silné oddenky . Podle odrůd je můžeme využívat jak při pěstování v záhonech, na skalkách, v bažinatých zahradách, jako lemy záhonů nebo na březích jezírek. Botanické druhy a hybridy bývají náchylnější na plísně. V zahradách se už v Matthioliho dobách pěstovaly původní středomořské druhy, především kosatec bledý (Iris pallida).


Dodnes jej uvidíte na . Aktuálně se zdá, že jeho ústup se zastavil, jak se změnilo využívání krajiny pro zemědělské účely. V současnosti kosatec sibiřský kvete v řadě chráněných . Kdo je jednou spatřil, navěky si je . Rozdělení kosatců a jejich pěstování. Na tomto místě by se hodilo upřesnit co jsou zahradní kosatce , protože mnoho lidí zná jen jednu skupinu kosatců a sice .

Náš další druh, kosatec různobarvý Iris variegata, byl vyšlechtěn do mnoha odrůd. Má žlutohnědé květy a všechny pěstované kosatce s hnědou barvou v . A pokud jí již pěstujete, můžete se s. Může je pěstovat opravdu každý. Tato okrasná květina si zaslouží příkladnou péči.


Jak na pěstování kosatce ? Nejdřív zjistěte, jaké kosatce vlastně máte, protože nároky na jejich pěstování se přece jen trochu liší. Nejběžnější druh kosatců ze zahrádek .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky