středa 24. dubna 2019

Rostlina s černými plody

Příčinou je neznalost jedovatých či jedlých plodů rostlin , které pěstujeme na zahrádce nebo nacházíme. Plody jsou drobné, kulovité, temně fialové až černé. Plody bezu černého se musí tepelně upravit.


Bez všichni dobře znají a často sbírají pro léčivé účinky. Ale pozor, po požití nezralých plodů může .

Následující seznam podává informace o plodech jednotlivých rostlin (jedovatost, chuť, barvivo, …). Sambucus nigra) — bobule i. Jedovatá je celá rostlina , bobule jsou toxič- tější v nezralém stavu. Jedovatost rostliny je stále diskutována, podle některých autorů jsou černé zralé plody.


Problém ale nastává především u rostlin , které mají bobulové plody. Rulík zlomocný má fialové květy, z nichž se stávají krásné černé plody. S rozvojem cestování poznáváme nejen daleké kraje, ale i cizokrajné rostliny.


Pro využití v kuchyni se sbírají voňavé bílé květy i černé plody.

Lilek černý (Solanum nigrum) je u nás poměrně běžná rostlina ,. Rostlina je cizosprašná. Bignay Lesklý stálezelený keř s malými červenými nebo černými plody , které lze jíst. Celá rostlina je prudce jedovatá, zvláště její tmavě modré bobule (pozor na záměnu s plodem borůvky černé !).


Otrava se projevuje zvracením, průjmem, . Kromě toho svída neposlouží jen jako rostlina vhodná pro ptáky, nýbrž také. Třetí jedovatou rostlinou , která však už dnes není příliš častá, je blín černý. Snad se to podle názvu nezdá, ale blín je krásná rostlina s bledě . Uvnitř plodu je pak dutina vyplněná černým tru- sem. Jedna larva zničí až plody.


Přezimují dospělé larvy a na jaře se kuklí. Dospělci se líhnou před květem . Barva plodu : černá Doba sklizně: konec července Dodáváme silné rostliny v kontejnerech. Maliník Bristol - černý (kontejnerovaný).


Mahónie patří do skupiny neuvěřitelně . Nejčastěji si lesní plody s jedovatými bobulemi pletou děti. V České republice jsou původní dva druhy zimolezů – pýřitý a černý , další se do .

Lákavé plody rostliny mohou být nebezpečné především dětem, které je . Barvínek - Vinca - celá rostlina. Plodem jsou dřevnatějící měchýřky s černými lesklými semeny. Využívá se též jako léčivá rostlina (hlavně okvětní plátky a kořen). K nevolnosti, bolesti žaludku a . Plodem je rovná i lehce zahnutá ochmýřená nažka, která se větrem šíří do.


Popis rostliny : Blín černý je jedovatá, nepříjemně páchnoucí bylina (6). To, co známe jako borůvku, jsou vlastně plody. Dužnaté ovoce má průměr asi 1cm, spoustu semínek a podobá se rybízu.


Při dozrání mění plody barvu od zelené přes bílou, červenou až po černou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky