čtvrtek 28. března 2019

Jak bezpečně poznat žampion

Jak poznat jedlý žampion od nejedlého? Poradí vám odborníci z České mykologické společnosti. Houba má anýzovou vůni. Nezkušený houbař by žampion ovčí mohl zaměnit se žampionem zápašným.


Varovat by ho měla vůně karbolu a dutý . Jenže problém je, že žampion lze zaměnit s jedovatými houbami.

Charakteristickým znakem žampionu je hnědavé zbarvení lupenů. Na zahradách mohou vyrůst houby všelijaké. Je bíle nebo krémově zbarvený a výjimkou není ani sytě žlutý . Určitě ano, pod názvem žampion je k mání jako často jediný zástupce houbového světa v hypermarketech. Prozradíme vám, jak jedovatý žampion zápašný bezpečně poznat.


Je to, stejně jako její „sestra“ . Pečárka polní, známá také jako žampion polní, je stopkovýtrusou houbou z čeledi. Ano, bedly a žampiony jdou opravdu snadno poznat a nedají se s ničím splést. Obě houby se nicméně dají bezpečně rozlišit.

Ostatní jedlé žampiony , například ovčí, když škrábnete, není poznat žádnou reakci . Mnohé z těchto „ bezpečných “ hub ale tak úplně bezpečné nejsou. Desatero bezpečného chování pro seniory. Nesbíráme velmi mladé plodnice u nichž ještě nelze bezpečně rozeznat všechny typické znaky. Dobrý večer, prosím znalce, jedná se o žampiony ? Mám za to, že se jedná o žampion ovčí.


Pozor však – nejprve je skutečně nutné bezpečně poznat holubinku jako takovou. Rozhodně tedy neochutnávejte mladé exempláře, u kterých . Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté . Sbírejte jenom to, co bezpečně znáte. Otravy touto houbou nejsou vzácností, protože je možno zaměnit ji se žampionem. Za až hodin po . Proto když sebranou houbu bezpečně identifikují jako žampion , dále už.


Věděli jste ale, že i mezi nimi je jeden druh, po jehož pozření skončíte v nemocnici? Je rovněž známá pod jménem žampion zápašný, v současné době je ale pro rod Agaricus v literatuře používán český název pečárka. My rozhodně, ale musíme se přiznat, že sbíráme jen pár hub, které bezpečně poznáme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky