středa 12. září 2018

Preslicka bahenni

Ten je u přesličky rolní delší než zubatá pochva obklopující stonek, zatímco u přesličky bahenní je kratší. Odlišný je také charakter dutin na řezu lodyhou. Dva nejdůležitější druhy, přeslička rolní a přeslička bahenní se sobě . Celkově roste v téměř celém mírném pásmu severní polokoule. Nejspolehlivěji je rozpoznáme podle .

Nejpravděpodobnější záměna hrozí s přesličkou bahenní. U přesličky rolní sbíráme letní zelené lodyhy bez oddenku během června až října, spodní načernalé . Ta se totiž používá do koupelí, ale pozor – nesmí se . V blízkosti rybníků roste přeslička bahenní nebo se také můžete setkat s přesličkou poříční. Pro sběr používáme pouze.


Flora of the Czech Republic, distribution map, plant traits. Vegetation types, their description, maps and species composition.

Solanaceae 1preslicka bahenní rozpuk jízlivy 1Solanum dulcamara L. Dále lze zmínit tužebník jilmový (Filipendula ulmaria) a přesličku bahenní . Equisetum palustris L. Jen si ji nesmíte splést s jedovatou přesličkou bahenní. Přeslička bahenní vyhání plodné i jalové lodyhy současně. Obě rostliny mají jedenkrát větvené zelené lodyhy. Důležitým faktorem, jak obě byliny . Stránky pro ty, kteří se dostali na Gymnázium Pierra de Coubertina v Táboře nebo na něj už chodí. Jeho úrodné výhonky . Nebezpečná je zejména přeslička bahenní s obsahem toxických alkaloidů.


Vytrvalá bylina, která tvoří jen jeden typ lodyh. Na rozdíl od přesličky rolní vyhání jalové i plodné lodyhy současně. Lodyha je jednoduše přeslenitě větvená a zakončená výtrusným klasem. Ostatní druhy přesličky, jako přeslička bahenní a lesní obsahují vysoké procento alkaloidů a mohou proto ve vyšších dávkách působit až toxicky.


Bohužel se nám nepodařilo najít produkt přeslička bahenní.

Taková je například u nás se vyskytující přeslička bahenní. Jak napovídá její název, roste převážně v bažinách. Po požití přesličky bahenní se . Hojně rozšířený druh. Vyskytuje se v bažinách a na vlhkých loukách. Mapovanie výskytu na Slovensku.


Toto je preslicka bahenni a je jiz plne dorostla, ma jen takto male postranni stonky. Cernobila je proto, ze original. Níže najdete fotku přesličky rolní (vlevo) a přesličky bahenní (vpravo – foto převzato ze serveru bylinkyprovsechny.cz):. Všimněte si dobře hlavní lodyhy a délky .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky