úterý 25. září 2018

Chov sýčka

Choroby a škůdci rostlin – prevence a ochrana. Hálčivec na švestkách (Eriophyes similis). Epitrimerus vitis, dřív. Za nakažlivé choroby užitkových rostlin ve smyslu § 2tr.


Charakteristickým příznakem puchrovitosti je deformace plodů švestek. Mezi nejčastější choroby a škůdce švestek můžeme zařadit puchrovitost švestek , šarku, pseudošarku, moniliovou hnilobu plodů, červenou . Révu vinnou nejvíce poškozují vlnovník révový a hálčivec révový. Intenzita výskytu těchto roztočů se může odlišovat v závislosti na lokalitě. Patří do řádu roztočů a jedním z nich je hálčivec révový (Calepitrimerus vitis), . Listy hrušně napadl hálčivec nebo vlnovník. Obdobné jsou i na listech našich švestek.


Charakterizovat virózy a choroby způsobené viroidy – popsat původce, jejich. Samičky na zimu zalézají do prasklinek v kůře stromu, pod šupiny pupenů apod. Od jara napadají listy, někdy však také květy a plody.


Tento hálčivec má několik . Na starém sadu švestek se nám rozmnožily výmladky švestek , loni jsem část výmladků vyřezala a letos jich je na každém. Nevíte, jestli bylo něco podobného u švestek , resp. Nemoc slivoně - prosba o pomoc s identifikací choroby , 7. Nemoci švestek a jak na ně - Garlo. Jasný, přehledný a odborný článek i pro laiky.


Zbavte se červivosti i plísní. Musím kouknout, jak hálčivec vypadá, na severu nebylo zatím takové. Jeho škodlivost je však nevýznamná, a proto . Mosaika švestek typu šarka.


Přírůstky slabší, plodnost snížena. Listy k basi čepele někdy zúženy, skoro s rovným okrajem, se slabě nestejnoměrnou zelení. Exoascus pruni) červená . Ovšem přece jen tyto choroby výnosy sníží a je dobré zakročit zavčas.


Náš tip: Je ovšem možné použít proti roztočům ( hálčivec ořešákový apod.) . Zeptali jste se Václava Větvičky, opět nad problémy čtenářů. Druhou zákeřnou chorobu způsobuje roztoč hálčivec révový – zasažené listy . Zdroj: Stříhání švestek. Petr Ackermann, CSc (houbové choroby ) a Ing.


Markéta Broklová spolu s Dr.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky