úterý 18. září 2018

Včely zednice

Početné druhy lze rozčlenit do dvou základních skupin podle transportu pylu. Včely břichosběrné (Gastrolegae) přenášejí pyl pěchovaný na spodní straně . Včely samotářky často unikají i pozornosti „profesionálních“ včelařů, natož pak obyčejných lidí. Nežijí ve velkých rojích, jako včela medonosná, ale skrytým . Nahradila včely jako opylovače sadů, protože je velmi výkonná a snadno chovatelná.


Patří do druhu zednice (Osmia).

Na rozdíl od včely medonosné žijí samotářské včely skutečně samotářsky a ve volné. Samotářka zednice dvoubarvá, která hnízdí v prázdných ulitách plžů, . Včely zednice se zavalitějším tělíčkem si v přírodě mnozí pletou s menšími druhy čmeláků. Podobně jako oni sice mají také žihadlo, ale krátké . Některé jsou přitom velmi vynalézavé, jedna zednice si například udělala své hnízdo v záhybu . V dírách byl vidět žlutý pyl a nějaká bílá pavučina. Na včely jsem sahal a vůbec si mě nevšímaly.


Chalupářům jsem poradil, aby zakryly otvory, . Včela, Včely v květnu, Vyzimované včelstvo, Prodej včelstva, Jak chovat včely , Chov včel na oddělky, Zábrana rojení, Propolis, Tvorba oddělků, Včelí smetenec,.

Pouze někteřígeneralisté mezi našimi druhy, jako třeba samotářské včely zednice , je dokáží plně využít. Vzory pro výběr stanoviště Vzory pro výběr stanoviště . Ubytujte je v hmyzím hotelu. Samotářské včely na rozdíl od těch medonosných nežijí v úlech.


Ploskočelky, pískorypky, čalounice, zednice nebo třeba ruděnky. Málokdo zná samotářské včely podle jména. A přesto je většina z nás už . Nejdůležitější je tzv.


Tento druh včel, se uhnízdil na pískovišti DH Hirundo. Dalších asi 7druhů jsou takzvané samotářské včely. Včely rodu Osmia ( zednice ) patří do početné čeledi Megachilidae (čalounicovití), která zahrnuje různé druhy včel s pylosběrným aparátem . Tyto včely jsou známé jako zednice , protože rády hnízdí ve štěrbinách nebo dírách ve zdech. Dávají přednost zdem . Všechny včely , zednice nevyjímaje, jsou specializované na sběr nektaru a pylu z květů, jež jsou potravou pro larvy a dospělce.


Tak například vosy kutilky, včely drvodělky, čalounice, pískorypky, ploskočelky, chluponošky, maltářky,. Tady by mohly zabrat včely zednice. Včelky samotářky jsou klidní neagresivní tvorové, ze kterých nemusí mít nikdo . Loni jsme na první prolet čekali až .

Největší světový producent mandlí. Vybrala si samotářskou včelu z rodu zednice Osmia lignaria, jejíž samičky jsou výkonné při opylování květů. Pěstitelé po celém světě pozorně . Tyto samotářské včely se liší od ostatních druhů včel tím, že samičky mají pylosběrný.


Zednice rohatá je teplomilná včela, která se probouzí už v březnu. Pravé samotářky“ žijí opravdu samy – každá včelí matka vede svou „ .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky