pondělí 20. června 2016

Vysev kopru

Ještě pro podzimní sklizeň je možný srpnový výsev na záhony, v září je vhodnější výsev do pařeniště. V jednom gramu je asi 5až 6semen, . Vyžaduje včasný výsev do řádků až centimetrů vzdálených. Vysévá se mělce, do hloubky asi až jeden centimetr. V červenci pomalu začíná období zavařování zeleniny.


Je čas na další výsev kopru. Znalci vědí, že nejlepší je ten, který máme čerstvý . Pěstování kopru je opravdu jednoduché a nenáročné i pro začínajícího. Pro výsev používáme semena, která můžeme vysít na záhon, nebo do květináče. Typickou chuť a vůni čerstvých lístků kopru lze využít nejen v tradiční koprové polévce a omáčce, ale i na různé úpravy ryb, pokrmy z vajec či . Na trhu je několik odrůd kopru , z kterých můžete vybírat nejen podle chuti, ale také podle toho, zda potřebujete kopr brzy . Nie je nad čerstvé šťavnaté lístky kôpru.


Výsev robíme v máji priamo do záhona. Posbírejte a usušte si semena kopru , abyste měli dostatek osiva pro . Hlavní dnešní producenti kôpru sú Poľsko, Rusko, Škandinávia, Turecko a Veľká Británia. Dokonca bol obľúbený už v Starovekom Egypte. Dnes je pestovanie kôpru rozšírené v Európe, severnej Afrike, Malej Ázii, Iráne a v. Prvý výsev sa robí v apríli priamo na konečné stanovisko. Vňať na kuchynské využitie zberáme od začiatku kvitnutia do plného kvitnutia kôpru.


Kvitnúca vňať sa pridáva do nakladaných uhoriek, mliečnych polievok, . Využiť môžeme i zrelé semená kôpru. Máte rádi vůni kopru ? Pokud ano, zapomeňte na ten sušený. Mnohem lépe voní pochopitelně čerstvý. V červnu se většinou nevyhneme průtržím a kroupám. Nechcete-li pěstovat velké množství kopru , rozhoďte osivo naširoko na záhony.


Vhodné půdní a klimatické poměry umožní vysev od začátku března. Vysev můžeme rovněž provádět vícekrát (asi jednou za tři týdny), abychom měli stále čerstvou nať. Sklizeň, sušení a použití kopru. Odmiana kopru o wolnym wzroście, idealna do . Jednoletá bylina, která je příbuzná anýzu, kmínu a kopru , v naší kuchyni zatím nenachází příliš uplatnění.


Snad jen semena, která jsou součástí . Právě v červenci je ideální čas pro výsev listové zeleniny, především. Proti plynatosti jezte kopru dosti Nejlepší bylinky pro posílení paměti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky