čtvrtek 23. června 2016

Jak stříhat mladou švestku

Mezi zahrádkáři patří řez švestek k těm komplikovanějším úkonům. Slivoň, jak se strom správně jmenuje, má totiž velmi křehké dřevo, navíc na nich najdete . V prvních letech po vysazení u švestek , slív, renklód i mirabelek stejně jako u ostatních ovocných druhů používáme výchovný řez, abychom . Zajímá mě, jak správně, jestli vůbec, ořezat švestku ? Mladá se řeže podobně jako jádroviny, jen později až za zelena. Stříhání švestek - ceskenapady. Na tenké mladé výhony se nejlépe hodí dobře nabroušené ruční zahradní nůžky. Na větve většího průměru používejte kvalitní pákové nůžky.


Na podzim jsem koupil a zasadil několik mladých švestek. Dále bych chtěl poradit, co mám dělat se starými . Jak prořezat slivoň na jaře. Jednoduchý řez, kdy odstraníme větve rostoucí směrem do koruny. Slívy – mají plody menší a kulovité.


Pecka nejde lehce od dužniny. Pecky plodu jsou malé a oválné. U švestek je na konci letorostů koncový pupen, který vede k prodlužování letorostů. V tomto období prohlížíme a zaštipujeme mladé stromy. Staré větve se vždy řežou na mladý výhon, který tuto větev rychle nahradí.


Tento tvar švestek se hodí i pro malé zahrady a . Kdy a jak stříhat švestky. U mladších stromů nenechte narůst příliš mnoho vertikálních větví v koruně. Nejlepší dobou pro stříhání je obvykle jaro pro mladé stromy, . U mladých stromků se snažte zapěstovat kvalitní kosterní větve, které jsou . Třešně, ale třeba i švestky , vždy prořezáváme mladé , strom pak nabyde na síle.


Vždy stříháme těsně u větve, aby špalíček nezahníval a řez jako už . Mladé stromy by se měly řezat až v době, kdy teploměr neklesá příliš pod nulu. Totéž platí i pro meruňky, švestky a slivoně. Třešně a švestky je vhodné prořezávat mladé a pak odstraňovat pouze odumřelé či poškozené větve. Mezi slivoně řadíme švestky , pološvestky, slívy, renklódy a mirabelky.


Plody nejsou tak protáhlé jako pravé švestky , mají měkčí dužninu. Odstraníme-li příliš strmě rostoucí větev, stříháme na krátký čípek. Nejčastěji se stříhají jabloně, švestky , meruňky, broskve, ořechových stromů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky