čtvrtek 2. března 2017

Jak daleko od sebe vysadit révu

Každý praktický houbař by měl bezpečně poznat naše nejjedovatější. Lidé si musí dát pozor na jedovatý žampion. Většina houbařů však stále sbírá pouze druhy, které bezpečně pozná. Za zcela bezpečné jsou přitom považovány většinou houbařů lišky, klouzci. Jak poznat hlívu ústřičnou?


Kam v okolí Brna na houby? Základní rada je jasná: Sbírat jen houby, které bezpečně známe. Ano , žampion , dá se docela bezpečně poznat , po vrypu žloutne, nemá bílé lupeny, neroste z kalichu atd. To druhé pravděpodobně klasická špička obecná , bez . Prozradíme vám, jak jedovatý žampion zápašný bezpečně poznat. To je typická podzimní houba.


V poslední době se používají laboratorní metody porovnávající. Určitě ano, pod názvem žampion je k mání jako často jediný zástupce houbového světa v hypermarketech. Je to, stejně jako její „sestra“ . Pečárka polní, známá také jako žampion polní, je stopkovýtrusou houbou z čeledi. Ano, bedly a žampiony jdou opravdu snadno poznat a nedají se s ničím splést. Obě houby se nicméně dají bezpečně rozlišit.


Ostatní jedlé žampiony , například ovčí, když škrábnete, není poznat žádnou reakci . Mnohé z těchto „ bezpečných “ hub ale tak úplně bezpečné nejsou. Desatero bezpečného chování pro seniory. Nesbíráme velmi mladé plodnice u nichž ještě nelze bezpečně rozeznat všechny typické znaky. Dobrý večer, prosím znalce, jedná se o žampiony ? Mám za to, že se jedná o žampion ovčí. Pozor však – nejprve je skutečně nutné bezpečně poznat holubinku jako takovou.


Rozhodně tedy neochutnávejte mladé exempláře, u kterých . Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté . Sbírejte jenom to, co bezpečně znáte. Otravy touto houbou nejsou vzácností, protože je možno zaměnit ji se žampionem. Za až hodin po . Proto když sebranou houbu bezpečně identifikují jako žampion , dále už.


Věděli jste ale, že i mezi nimi je jeden druh, po jehož pozření skončíte v nemocnici? Je rovněž známá pod jménem žampion zápašný, v současné době je ale pro rod Agaricus v literatuře používán český název pečárka. My rozhodně, ale musíme se přiznat, že sbíráme jen pár hub, které bezpečně poznáme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky