pátek 24. března 2017

Angreštová plísen

Sázení drobných ovocných stromů. V listopadu máme čas zasadit stromky plodící drobné ovoce. Výhodnější je obvykle výsadba podzimní. Sazenice, nejsou-li sázeny těsně. V případě vysazování . Jahody, maliny, ostružiny, angrešt a rybíz jsou velmi oblíbené pro chutné mlsání přímo na zahradě.


Drobné ovoce se však dá velmi hojně využít . Samotné pěstování rybízu a angreštu nevyžaduje velké pěstitelské znalosti a zkušenosti. Rostliny se vysazují s rozestupy -metry, černý rybíz . Keř nebo stromek můžete stejně jako ostatní bobuloviny sázet na jaře nebo na podzim, i když podzim bývá příznivější, protože sazenice přes . Mezi drobné ovoce patří zejména rybíz a angrešt , maliny nebo ostružiny. Raději než plné slunce má rád přistíněné polohy někde v závětří zahrady.


Pěstování a ošetřování rybízu, angreštu , josty, maliníku a ostružiníku. Rybíz patří mezi rostliny nenáročné na pěstování. Bobule sklizené ještě tuhé složí jako obloha na koláče, plně zralé plody se hodí na marmelády a šťávy, případně na víno. Angrešty jsou samosprašné. Je to díky malým nárokům na pěstování a mnohostrannému využití.


Při sázení keře do jámy vložte nasekanou trávu a kompost. Víte, které odrůdy si . Keřová výsadba angreštu může zklamat i příznivce velkoplodých odrůd. Stromky na meruzalce mají větší plody, pravokořenné keře je zpravidla mají menší.


Obě formy mají své výhody i nevýhody, ty jsou podrobně popsány v článku o pěstování . Nejdříve se tedy budu věnovat pěstování červeného nebo bílého keřového rybízu : Výsadba na podzim je ideální, protože brzy raší. DROBNÉ OVOCE - ANGREŠT : ukázka jarního řezu angreštu od výsadby do plné plodnosti. Pro tyto účely pěstování v kmenném tvaru se používá roubování cílové odrůdy angreštu či rybízu na meruzalku zlatou. Jedná se o český vynález, jehož autorem.


Zajímáte se o pěstování angreštů ? Přečtěte si, jak se angrešty stříhají, jaké choroby je ohrožují a co je třeba udělat pro . Díky novějším odrůdám angreštu s větší odolností proti antraknóza a padlí se zájem o pěstování angreštu opět zvyšuje. Pak na balkoně či terase můžeme pěstovat rybíz, angrešt nebo dokonce ostružiny s velkým úspěchem. Pro sadbu používáme jen kvalitní substrát, který ještě . Rybíz a angrešt – vysazování a péče — Polopatě, Kde se bude nejlépe dařit rybízu a kde dobře poroste angrešt.


Před sázením rybízu i angreštu je důležité zkrátit všechny kořínky, oživit jejich konce. U stromkových angreštů , rybízů, je důležité, dát už nyní . V těchto dnech lze vysadit také stromy okrasné, ale i maliny, ostružiny, angrešt nebo rybíz. Je také ideální čas k výsadbě rododendronu nebo . Potřebují hojnou zálivku, a to nejen při sázení , ale během celého .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky