pátek 2. prosince 2016

Kdy strikat merunky

Proč a kdy řezat stromky meruněk ? Poradíme, které období je nejvhodnější a jak usměrnit růst správným řezem. Pokud jej nestihnete, kvalitní plody zajistí tzv. Někteří pěstitelé se domnívají, že meruňky by se neměly vůbec řezat.


Kdy provést řez meruňky ? Tvorbu mladých letorostů delších než dvacet pět centimetrů podpoříme. Jím se uvolní prostor pro plody, průchod pro světlo a navíc se upraví vzhled stromku. Proč, jak a kdy meruňku stříhat. Aby meruňka střih dobře . Ukázka jarního řezu meruňky od výsadby do plné plodnosti stromů. Poznámka: mám hodně dotazů jak provádět.


První etapa nastává po sklizni, dále můžeme řezat v době. Já jsem letos v květu udělal teleskopickou pilou z jedné sedmimetrové meruňky čtyřmetrovou a je dobrá. Konkrétně pro řez meruňky platí následující pravidla: - Řez vykonáváme zásadně v období vegetace (březen – září), kdy se řezné rány nejlépe . Jak a kdy stříhat meruňku. Přidal janapk, dne 15.


Méně zkušení pěstitelé mají z řezu meruňky obavu, protože převládá názor, že ho . Silný řez po sklizni by mohl (v případě dešťů) probudit strom k silnému rašení, ten by pak mohl v zimě trpět mrazy. Chcete vědět jak správně dělat řez meruněk ? V tomto videu se dozvíte praktický postup jak na to. Meruňky někdy řez nesnesou a pěstitelé se mohou domnívat, že je lepší je neřezat vůbec. Mnozí zahrádkáři si nevědí rady s řezem slivoní, třešní, broskvoní a meruněk.


U zapěstovaného stromku proveďte řez během léta, kdy zkraťte všechny mladé . V prvních letech po výsadbě zaštípneme hlavní výhony meruňky zhruba v polovině června, tedy v době kdy se na nich vyvinulo 12–listů. Například u meruněk , broskvoní či aktinidií. V lednu můžeme prořezávat červený rybíz, angrešt a višně. Mladé stromy by se měly řezat až v době, kdy teploměr . Dnes je možné řez u meruněk doporučit, je však potřeba dodržet určité zásady. Prakticky všechny peckoviny jsou citlivé na infekci patogenními . Diskuze: stříhaní řez broskve a meruňky.


Letos na jaře jsem zasadil meruňku , teď má asi metrových výhonů. První rok po výsadbě – řez meruňky provedeme v předjaří, před rašením pupenů. Jako základ koruny ponechte střední výhon a tři až čtyři .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky