pondělí 12. prosince 2016

Postřik proti monilióze plodů

Po postřiku by nemělo aspoň čtyři hodiny pršet. Pokud jsme teprve sklidili napadené plody běhen zimního období, tak provedeme postřik při nejbližším termínu, . Jedná se o moniliové hnilobu plodů s kterou se setkal již snad každý. Velmi vhodná je alespoň chemická ochrana v podobě postřiku po opadu listů.


Kdy peckoviny ošetřit? Slupka i dužnina plodů všech druhů peckovin (meruňky, broskve, slívy, třešně, višně) měkne a hnědne.

Choroba ničí úrodu a strom silně oslabuje, proto je důležitá včasná. Ochranný postřik proti monilióze plodů nebylo v této době možné provést . První postřik provedeme ve stádiu květu tzv. Ošetření na dozrávající plody proti moniliové hnilobě. Dále je důležitá ochrana postřiky. Použitím insekticidu proti obaleči jablečnému, a použitím fungicidu proti strupovitosti jablek se snižuje riziko napadení moniliózou.


Obvykle se objevuje po předchozím poranění plodů např. Já bych proti monilióze meruněk, ale ani jiných ovocných druhů nestříkal. Poradíme vám, jak nejúčinněji bojovat proti úžehu (moniliové spále) a.

Je-li v době květu deštivé počasí, je vhodné postřik zopakovat ještě na konci kvetení. Pro kvalitní plody broskví je nutný postřik broskvoní proti obávané kadeřavosti ještě před vyrašením listů. Nejlepší jsou měďnaté postřiky , . Proti moniliové hnilobě plodů používám před dozráváním přípravek Rovral Flo, dle pokynů na letáčku. Pro chemické ošetření při monilióze plodů jsou povoleny pouze Horizon 2EW.


Další postřik proti monilióze bude nutný v ochranné lhůtě před zráním plodů , a doporučujeme i podzimní postřik po sklizni plodů. Fungicidní přípravek proti moniliové spále meruněk, višní a plísni šedé u jahodníku. Moniliniová hniloba plodů slivoně o . Další znehodnocení plodů pak způsobuje vnikání hmyzu (škvoři) a infekce houbovými chorobami, především moniliózou. Na obrázku je deformace plodů jablek . Specifická ochrana proti moniliové hnilobě jádrovin sice neexistuje, ale . Hniloba plodů se vyskytuje během vegetace i na skladovaných plodech – nejčastěji jako černá hniloba.


Proč je ochrana proti hnilobě obtížná. Mezi opatření, která brání šíření moniliózy , patří:. Těmito přípravky se ošetřuje na jaře před rašením pupenů a postřik hubí přezimující stadia škůdců – vajíčka . Jarní postřik zvyšuje odolnost rostlin proti poléhání.


Jablka jsou oblíbená nejen díky své znamenité chuti, ale i proto , že se dají dlouhodobě skladovat a. Napadá listy a plody , na nichž vytvoří typické zduřené skvrny. Dají se kombinovat se slabě koncentrovanými postřiky na bázi mědi, které jsou relativně neškodné.

Pestré kvetoucí bylinné pásy, např. Pokud šťáva kape na listy a plody pod mšicemi, dochází k černání listů a plodů vlivem houbových patogenů. Přípravek proti mšicím a vrtuli třešňové Mospilan.


Protože tato choroba přezimuje v napadených plodech a větvičkách, které. Fungicid Horizon je přípravek ve formě vodní emulze proti monilióze peckovin ( úžeh),. Plíseň šedou odpuzuje česnek, proto jako preventivní postřik používáme česnekový nebo cibulový.


U rajčat jsou projevem plísně hnědozelené skvrny na plodech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky