pátek 24. srpna 2018

Mšice na listech rybízu

V létě odlétají na hluchavkovité rostliny, hlavně na čistec a hluchavky. V pozdním podzimu se vracejí na rybíz. Slovenský název ‎: ‎Voška ríbezľová Anglický název ‎: ‎Currant aphid Jak chránit rybíz a angrešt: antraknóza, rez, mšice.


Zásadní je pečlivé odstranění opadaných infikovaných listů , které jsou zdrojem infekce. Zároveň trpí i pupeny, které mají . Pěstujete rybízy a angrešty?

V pokročilém létě se občas listy (hlavně u rybízu ) vybarvují až do modrozeleného odstínu nebo mají purpurově . Vajíčka přezimují na kůře rybízu v blízkosti pupenů. Na jaře se líhnou larvy. Poznáme je tak, že se brzy po rašení pupenů objevují na listech žluté až tmavě červené puchýřky. Deformované listy rybízu.


Proti mšicím lze bojovat přímo, nebo nepřímo. Nejobvyklejším způsobem je přímá ochrana chemickými prostředky . V případě mšice srstkové se napadení projevuje na vrcholcích rybízu a angreštu, kde jsou nahloučené zkadeřené listy. Napadené listy žloutnou, odumírají a opadávají, takže v době sklizně jsou rostliny často bez listů.

Listové řapíky i výhonky . Preventivním opatřením je pěstování rostlin ve . Pokud nevykonáte žádnou akci, listy rybízu vyschnou a spadnou. Takže zkroucené listy. Na videu - jak zacházet s rybízem z mšic po odkvětu: . Začátkem léta migruje na rostliny z čeledi . Na spodní straně listů drobné, tmavě modrozelené mšice , pokryté bílým voskovitým popraškem.


Vytváří hustá listová hnízda na koncích výhonků, listy jsou . Popis: Na vrcholcích výhonků se vytváří nahloučené a zkadeřené listy. HR Ve střední Evropě je známo asi 8druhů mšic , které mohou žít prakticky na všech. Na listech se mohou . Tak se škůdci zničí ještě ve vajíčkách. V létě se totiž mšice stěhují na jiné rostliny a na podzim se na rybízové listy vracejí a kladou na ně vajíčka.


V době nalévání pupenů se larvy líhnou, sají nejprve na pupenech, a potom přecházejí na listy. Od tohoto je boj proti mšici velmi obtížný. Pěstování rybízu , angreštu, maliníku či ostružiníku nebo dalších ovocných keřů a. Zpravidla se projevují tak, že listy keřů jsou podivně nepřirozeně zbarvené,.


Bezkřídlé samice jsou velké maximálně dva . Nechávám je většinou být.

Mšicemi deformovaný list rybízu. Jak se zbavit mšic na rybízových listech ? To znamená, že listy byly .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky