čtvrtek 26. září 2019

Rožnění kýty

A tohle jsou čtvrteční mračouni, když to hodně foukalo. Středně vysoká vytrvalá bylina z čeledi jitrocelovité. Je příbuzný s „ bouřkou “ ( lidové pojmenování pro rozrazil rezekvítek ). Skromná kráska lidově zvaná Bouřka.


Patří k bylinám krtičníkovitým, je vytrvalá a nižšího vzrůstu. Hojna na pastvinách, loukách, . No a když rozrazil, tedy lidově bouřku utrhnete, on je pak maličko . Utrhne-li se podle pověry za slunného letního dne, vyvolá se tím déšť a hromobití. Ta žlutá patří asi do rodu k hořčicím - ale nevim přesně. Možnost záměny: rod rozrazilů má v Česku cca druhů.


Plod: obsrdčitá tobolka. Lidové názvy: bouřka , bezekvítek, pršavka, rezekvítek , bezvršec či žabí očko. Bouřku přivolá rozrazil rezekvítek. V lidových pověrách tuto moc přivolat hromy a blesky něžná kytička s modrými kvítky zvaná bouřka , která . Mimo jiné obsahuje glykosid aucubin, který je jedovatý pro hmyz.


Jeho lidový název je totiž bouřka , a pokud prý rostlinku utrhneme, zakrátko. Rozrazil se u nás vyskytuje ve více . Jako děti jsme mu říkali bouřka. A věřili jsme, že když se utrhne, bouřka jistě přijde. Rozšířený lidový název je bouřka a pokud prý rostlinku utrhnete, . Nasbírejte si „ bouřku “ (jak se jí lidově říká proto, že když ji utrhnete, bude prý pršet) a vyzkoušejte naše léčivé prostředky. Co se sbírá, kdy a proč.


Tento název vznikl na základě pověry, podle níž po utrhnutí této rostliny začne pršet. Created by niaji Published 30. Veronica chamaedrys L. Blankytně modrý rozrazil rezekvítek - lidově řečeno bouřka. Když se na něj podíváte zblízka,.


U nás hojně roste rozrazil rezekvítek se světle až tmavě modrými kvítky, kterému se lidově říká bouřka. Samolepky rozrazilu si můžete libovolně rozmístit na . Na jaře květy, pak už jen listy – podběl obecný. Lidově bouřka – rozrazil rezekvítek.


Ta květina, bouřka , mi připomíná takovou stístěnost, je uvězněná v něčem, proti. Této drobné kytičce , jsme jako děti říkaly Bouřka, maminka nám totiž řekla, že když si ji natrháme příjde. Názor, že rozrazil není rostlina využitelná v zahradě jen jako.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky