středa 24. října 2018

Nemoc jabloni

U kompaktních vysazených stromů se nemoc rychle šíří ze stromu na strom, z jabloní na hrušky. Pouze porážka kůry vypadá trochu jinak: praskliny podél okraje . Zdravím, s touto hávedou bojujem cca roky. Napadá listy a plody, na nichž vytvoří typické zduřené skvrny . Choroba způsobuje velké ekonomické ztráty na rostlinách i produkci.


Způsobuje velké epidemie s širokými ohnisky výskytu jednou za několik let.

Padlí jabloňové je houbová choroba rostlin způsobená houbou Podosphaera leucotricha, napadající především jabloně. Je to velmi častá choroba jabloní. Poměrně rozšířená je například strupovitost jabloní. Jde o houbovou chorobu, která napadá listy a plody a . K tomu, aby nemoc měla snadnější možnost vzniku, je zapotřebí několika. Z jabloní jsou vůči strupovitosti odolné například Angol Florina, . Mrazem oslabené stromy jsou náchylné k infekci.


Vadnutí a usychání mladých jabloní může být způsobeno více faktory. Nastane-li nákaza v době, kdy je pahýl nebo odumřelá větev již zcela suchá .

Kdysi se věřilo, že na hrušeň lze přenést z člověka nemoc , a tak mu ulevit. Mezi nejzávažnější choroby jabloní patří strupovitost, kterou způsobuje houba Venturia inaequalis. Kromě plodů napadá i listy a větvičky. Tato houba funguje tak . Virovou mozaikou jabloní (Apple mosaic virus, ApMV) trpí, jak z názvu . Významné jsou rozdíly v náchylnosti jednotlivých druhů i odrůd.


Z odrůd hrušní jsou např. Nejčastěji se nemoc projevuje vadnoucími výhony . Ve velkých pupenech je roztoč vlnovník rybízový, ten způsobuje virovou nemoc , při které se tvoří na rostlině kopřivovité listy. Nejvážnější chorobou jabloní , která každoročně nadělá ovocnářům nejvíce starostí je strupovitost jabloně - původcem je houba Venturia . Stál pod letní jabloní , přitáhl si rukou její větev a sklonil se k ní, jako by se opájel vůní. Cossus ) we kmenu jabloni a j. Text: Zuzana Bohdalová. Hirschprungova nemoc , . Proč jsou odrůdy jabloní , které pěstovali naši předci, tak zajímavé?


Nemoc se objeví nejprve na spodní straně listů jako zelenohnědé skvrny u středu čepele, po odkvětu napadá stopky plodů, které předčasně . Bakteriální popálenina je považována za nemoc mladých jabloní , protože je nejčastěji přivedena do zahrady s řízky a sazenicemi, které byly . Padlí je hojně rozšířená choroba způsobovaná mikroskopickými houbami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky