středa 3. října 2018

Skvrnitost jahodníku

Bílá skvrnitost listů jahodníku. Německý název: Weißfleckenkrankheit an Erdbeer. Anglický název: eaf spot . Až do prvních podzimních mrazíků udržujeme porosty čisté, nezaplevelené a kypré. Před příchodem sněhu se velmi . Pokud ale jahody pěstujete, můžete se setkat s chorobou jménem bílá skvrnitost listů, .

Diplocarpon earlianum (teleom.) - Marssonina fragariae (anam.) říše: houby (Fungi) třída: Leotiomycetes čeleď: Dermateaceae. Metodika monitoringu. Mycosphaerella fragariae ( teleom.) - Ramularia tulasnei (anam.) říše: houby (Fungi) třída: Dothideomycetes.


Popis: Na listech se vytváří drobné kulaté skvrny s bílým středem a výrazným fialovým okrajem. Někdy s mohou vyskytovat především . Odrůdy Gorela, Senga Sengana bývají napadeny méně, ale naopak například odrůda Adriana trpí na skvrnitost více. Glomerella acutata s,l.


Skvrnitost listů jahodníku.

Colletotrichum acutatum j. Více bývají napadeny zejména starší porosty jahodníku , pěstované v hustém sponu. V případě bílé i fialové skvrnitosti listů jahodníků se jedná o napadení. Bila skvrnitost jahodniku. Projevuje se bílými skvrnami, které jsou fialově lemovány. Mohou být napadeny i řapíky . S septoriová skvrnitost hrušně skvrnatička řepná skvrnitost jahodníku skvrnitost listů ořešáku . Je u náchylných odrůd častou, avšak pouze ve vlhkých letech a při střídajících se obdobích . Abychom ochránili jahody nebo další drobné ovoce před nimi, jsou nutná preventivní chemická ošetření.


Mnohem častější je bílá skvrnitost listů jahodníku. I v tomto případě jsou skvrny fialově lemovány, avšak. Na čepelích listů jsou drobné fialové skvrny, které se zvětšují a od středu nekrotizují. Vznikají tak typické skvrny, které mají bělavý nekrotický stře olemovaný . Normální bílá skvrnitost listů jahodníku , nijak se neplašte, je u zahrádkářů. Ale máte je dost hustě, . Jahody busou normálně plodit.


Listy jsou menší a různě znetvořené. Postup bych volil následující.

Odstranění všech listů. Dělám sekačkou na trávu s nastavením výšky na . Středy skvrn hnědnou a . Příznakem této choroby jsou bílé skvrny na listech jahodníku , které se postupně zvětšují. Péče o jahodník často končí zaléváním před poslední sklizní. Ovšem například napadení skvrnitostí listů jahodníku mnohdy neřešíme, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky