středa 13. prosince 2017

Červená fleky na listech hrušně

Příznaků této choroby si většinou všimneme u hrušní právě tehdy, když jsou na povrchu listů hrušní viditelné oranžové až červené oválné skvrny a uprostřed . Tak se ptají zahrádkáři při pohledu na listy stromů, pokryté. Při silném napadení hrušně viditelně chřadnou a pokud…. Na vrchní straně čepelí listů se brzy objevují okrouhlé, zprvu oranžové, později červeně lemované . Středních Čech do Třeboně, ale viděl jsem tam fleky od rzi na hrušních taky. Rez hrušňová škodí nejen hrušním - Zahradacentrum zahrada-centrum. Díky výrazně zbarveným flekům , které se od léta objevují na listech hrušní ,. Skvrny mají výrazné červené lemování, později červená i střed skvrny.


Houba napadá listy , řapíky i plody. Na listech se ve druhé pol. Rychle se zvětšují a mohou být ohraničeny červeným lemováním. Rzivost hrušně způsobuje nekrotizující skvrny na listech hrušně. Ti co při prvním zjištění hrušeň postříkali fungicidem mohli další napadení podstatně omezit.


Skvrny posléze tmavnou a dostávají temně červené zabarvení. Na povrchu listů hrušní jsou viditelné oranžové až červené oválné skvrny o průměru několika mm. Uprostřed skvrn jsou viditelné černé tečky, spermogonie. Především na listech hrušní se počátkem léta vytvářejí výrazné skvrny, které jsou z vrchní strany oranžové a později červeně lemované s drobnými tmavými . Spory jsou větrem přenášeny na listy hrušní. Od července do srpna se pak vytvářejí na listech hrušní oranžové až červené skvrny s černými plodnicemi, . Listy hrušně : Začátkem léta malé žluté tečky na horní straně listu , které se vyvíjejí v 5–mm velké zářivě oranžovočervené skvrny.


Později v létě na dolní straně . Projevuje se oválnými oranžovými skvrnami s červení na listech. Choroba vyvolává u hrušně při silném napadení listů redukci listové. Jsou-li zdeformované, strupovité, mají-li hnědé fleky , hromadně hnijí a. Rezavé skvrny a bradavičnaté výčnělky na listech hrušní signalizují rzivost hrušní. Při pohledu na listy stromů hrušní , které jsou pokryté. Postřik nesmí zasáhnout listy ani plody hrušní.


Jistě jste si jí v létě všimli, nejdřív zhruba v červenci se na listech hrušní objeví rezavé skvrny a koncem srpna pak na spodní straně listů. Prozradí ji skvrny na listech pak je nutný. Skvrny se objevují od počátku léta, později mají výrazné červené olemování.


Pěstování hrušní znovu získává na oblibě, a znovu se tak tyto ovocné stromy zařazují. Zdeformované, strupovité nebo s hnědými fleky vám signalizují, že se stromem. Jestliže se vám na listech hrušní objevují rezavé skvrny a bradavičnaté.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky