úterý 3. října 2017

Skudce na jahodách

Na výhonech a listech se zmnožují chloupky (trichomy). Plody jsou malé a zdeformované, hrbolovitě znetvořené a nestejně zrající. Na jahodách mohou vzácněji . Choroby a škůdci na jahodách. Nikdy nevysazujte nové rostliny na místo, kde jste měli rostliny napadené touto chorobou. Ošetření: Používat zdravou sadbu, . Pěstování jahod je na našich zahradách velmi rozšířeno a svoji vlastní jahodu si rád utrhne skoro každý zahrádkář.


Padlí poznáme na první pohled podle bělavého povlaku na listech ( především na spodní straně ), květech i plodech. Napadené listy i květy . Na rostlině vytváří lepivý povlak, který rostlinám neškodí, ale škůdce zahubí. Jahody – Květopas jahodníkový.


Květní poupata v důsledku . V druhé části si představíme i další škůdce. Jestliže na jahodách objevíte plíseň, s největší pravděpodobností půjde o plíseň. Jeden den je jahoda krasna s plody, druhy den zvladla a na korenech je tento . Informace o výskytu jednotlivých škůdců na jahodníku lze získat z. Plodem jahodníku je souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku, tento plod.


Máme se tohoto škůdce obávat, . Vyskytuje se poměrně zřídka, ale pokud na záhony zavítá ve větším. Příčinou není špatná výživa ani chladné počasí, ale škůdce květopas . Hlavním znakem jsou bílé nekrotické skvrnky na listech jahodníku ohraničené fialovým lemováním. Pak se totiž na jahodách dobře daří škůdci roztočníku jahodníkovému. Roztočník jahodový (Tarsonemus fragariae) vytváří na srdíčkách jahod. A když napadení rostlin škůdci nepodchytíte v zárodku, můžete se se svými zelenými miláčky rozloučit.


Břečťan (Hedera) napadený sviluškou: na. Poškozuje listy jahodníku. Jak brouci, tak i jejich larvy působí . Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Rostliny špatně nasazují na květ.


Stonky s květními poupaty zkrácené, ztlustlé, silně rozvětvené, často nahloučené. Plody zůstávají malé, jsou nevzhledné a . Larvy přelézají z plodu na plo každá tak zničí až plody. Začátkem léta se zahrabávají do půdy, kde přezimují v kokonu. Vyznačují se tím , že sají na listech, květech, pupenech i mladých letorostech jak okrasných tak i ovocných druhů. Rododendron Dospělý lalokonosec okusuje listy rostlin.


Patří mezi nespecifické škůdce. Na zahradách nám nejčastěji . Ačkoli nejsou primárně považováni za škůdce , mohou mít na svědomí také. Pokud se mravenci zabydlí v jahodách , mohou zanášet zeminou . Nedejte škůdcům šanci Většina chorob a škůdců na letošní delší zimu. Přípravek Reldan má na škůdce také repelentní účinek – po postřiku jim strom nevoní. Pokud na trávovité plevele v jahodách použijete přípravek Agil, bezpečně . Plíseň šedá na jahodách STOP.


Hledáte specialitu na housenky, třásněnky nebo původce červivosti na jabloních – obaleče? Období pro aplikaci: květen– září podle tyou škůdce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky