čtvrtek 5. března 2020

Sušení šipku

Pětilitrová sklenice plná sušených šípků a minimálně stejné množství v plátěném pytlíku jako záloha, protože co kdyby příští rok šípek nebyl? Mrazem přešlý šípek už pro sušení není vhodný. Namrzlý šípek je měkký, “rozbředlý” a při sušení plesniví. Poradíme, jak je sbírat, sušit i jak připravit šípkový čaj nebo marmeládu. Správně usušený šípek je tmavě červený, tvrdý, drolí se a uvnitř nesmí být lepkavý anebo vlhký.


Sušení šípků po staru. Jde o pomalé sušení na . V letošním roce vykupujeme jeden kilogram sušených šípků za korun, tedy . Jak je sbírat, sušit a jak správně udělat čaj plný vitamínů. Se sušením šípků je to trošku složitější,“ říká Ivana Tischlerová, „ měly by se sušit umělým teplem s teplotou nastavenou maximálně . Sběr a sušení plodů šípku. Kdo by neznal šípek - plod růže šípkové!


Už naše babičky ho uctívaly a věřily jeho síle. I dnes má mnoho svých . Dneska jsem natrhala šípky. Chci je připravit k sušení - tzn. Musí se odkrojit bubák a druhý konec? Tradiční cesta uchování zdraví z šípků je jejich sušení.


Standardně se suší celé plody zbavené černého bubáku a stopky, . Typy pro sušení šípků. Mohou se sušit celé, namleté i nasekané. Používáme-li sušičku, držíme se návodu pro její použití. Doma se pusťte do zpracování šípků. Usušit je můžete s pomocí sušičky či trouby.


Maximální teplota sušení by neměla přesáhnout stupňů . Změňte stereotypy a dejte se letos na sušení šípků. Správně vyzrálý šípek má tuhou slupku a červenooranžovou dužinu. Nejvhodnější doba pro sběr šípků je konec září až říjen.


K sušení šípků v sušičce je vhodná teplota okolo ºC a plody lze sušit jak celé, tak i pokrájené. Pokud je chcete sušit , sběr je potřeba . To, že je šípek správě usušený, poznáte podle tmavě červené .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky