úterý 7. května 2019

Skvrny na merunkách

Houba parazituje především meruňky , broskvoně a mandloně. Vyznačuje se 1– 4mm velkými skvrnami na listech, letorostech a především plodech, které jsou . Peckoviny – meruňka , broskvoň a mandloň, méně časté je napadení slivoně. Malvinko, zkuste vyloupnout pecku.


Pokud budou na ní kroužky, tak by se mohlo jednat o Šarku.

JE-li pecka čistá, můžou to být skvrny od krup. Hnědé skvrny na meruňkách - ZAHRADA. Dobrý den, na plodech meruňky se objevují při dozrávání hnědé skvrny.


Slupky jsou znehodnoceny, v místech skvrn se plody sesychají. Nejvíce jsou napadány plody meruněk , ale i broskvoní a mandloní. Počet skvrn se postupně zvětšuje, skvrny tmavnou, korkovatějí a při větším počtu se spojují . Způsobuje nejdříve žluté skvrny na listech, které později zhnědnou.


Následně se listy meruňky stáčejí a předčasně opadávají.

Koncem léta skvrny hnědnou, dochází k nekrózám, praskání a odlupování borky. Po rozpůlení meruněk při zavařování jsem na peckách našla bílé skvrny , které až místy připomínaly kresby. Máme let starou meruňku a již od začátku první sklizně se objevují hnědé skvrny na plodech, podobné hnilobě, ale plody jsou zdravé, jedlé. Napadení se na listech začíná projevovat v průběhu června tvorbou žlutozelených neohraničených skvrn. Skvrny se postoupně zvětšují a uvnitř dochází k . Někdy se v místech těchto skvrn plody i mírně deformují.


Příznaky na plodech broskví se podobají projevům Šarki na meruňkách s tím rozdílem, že kvůli . Dva z dotazů, které jste nám poslali, se týkají právě broskví, a jeden dotaz meruněk. První dotaz zní: Broskvoň, krásné rodí, ale na plodech se . Typickým příznakem jsou rozpité, světle- a žlutozelené prstence, skvrny nebo proužky na listech švestky a meruňky. V průběhu června se na listech objevují žlutozelené skvrny.


Na spodní straně listu je patrné hnědnutí žilek. U meruněk a broskvoní bývají skvrny u . Skvrny postupně od středu hnědnou a listy předčasně . Co se týče meruněk , vytvářejí se na listech světlé skvrny a kroužky, popř. V období zralosti se na plodech objevují .

Meruňky , třešně i slivoně na jaře v pořádku vyrašily, v létě však listy stromů začínají usychat a objevují se na nich skvrny , nebo dokonce dírky. Jenže meruňky samozřejmě nabízí mnohem více, než skvělou chuť. Difúzní skvrny způsobené PPV na listech stromu meruňky.


Mnoho zahradníků se zajímá o otázku, proč se na meruňkách objevují hnědé skvrny. Tento příznak naznačuje, že strom je nezdravý, je nutné .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky