středa 15. května 2019

Řez meruněk po sklizni

Stromky meruňky ponechané samovolnému růstu mají po čase nadměrné množství větví, plodonosný obrost předčasně zasychá a tvoří se jen . Jak a kdy správně prořezávat meruňkové stromy? Přesně tato otázka tíží velké množství lidí. Letní řez meruněk není ničím výjimečným, co by se . Na letní řez meruněk a broskvoní si najdeme čas od června do srpna.

Pozdější termín řezu může snížit odolnost ovocného stromu vůči mrazu. V době květu bych meruňku ani žádný jiný ovocnan neřezal. Nejvhodnější doba je brzo na jaře, když už nehrozí větší mrazy a potom po sklizni.


Výchovný řez meruňky - ZAHRADA. Kdy ostříhat meruňku ? JAK ŘEZAT MERUŇKU – NAD DOTAZY ČTENÁŘŮ. Pro letní – tvarovací, prosvětlovací řez je nejvhodnější doba hned po sklizni – je léto, teplo a řezné rány se samozřejmě lépe hojí.

Je velmi důležité podle vývoje počasí odhadnou nejlepší dobu pro sklizeň jednotlivých druhů ovoce. Před sklizní většího množství . Meruňky v prvních letech po výsadbě rostou bujně a mají sklon výraznému terminálnímu růstu. Z vrcholového pupene se tvoří velmi dlouhé . Aby byly ovocné stromy zdravé a po dlouhá léta plodily, vyžadují pravidelný řez. Jednotlivé ovocné plodiny mají velmi často rozdílné nároky na řez. Například u meruněk , broskvoní či aktinidií.


Plodonosný obrost by měl být alespoň několik hodin denně osluněn, aby se mohlo ovoce před sklizní dobře vybarvit. Udržovací řez , udělat hned po sklizni , je pro starší meruňku lepší, než jarní. Je vhodný zejména u pásových výsadeb a cílem je regulovat růst a plodnost.


Sklizeň ovoce, pěstování meruněk , letní průklest, řez mladých stromků, lapače vos, fazochy, péče o vinnou révu, vyvazování vinné révy, řezání . Omlazovací řez musíte provést ve vhodné době, tedy co nejdříve po sklizni nebo při vyšších teplotách, které urychlují hojení ran. U meruněk přichází plodnost . Pokud nestačíme tento řez udělat po sklizni , pak řežeme po přejití hlavních mrazů . Teprve po několika letech děláme radikálnější řez na vhodnou novou, nižší plodnou větev. Po výsadbě je dobré stromky mulčovat.

Meruňka plodí na jednoletých (tzn. loni narostlých) výhonech a tím se řídí i řez. Meruňky však snášejí hluboký zmlazovací řez jen ve vhodné době: co nejdříve po sklizni , nebo tehdy, když k hojení řezných ran přispívají vyšší . Za dlouhá léta pěstování těchto oblíbených ovocných stromů sadaři vyvinuli optimální postup, který zajistí velkou plodnost a snadnou sklizeň. Diskuze: Re: stříhaní řez broskve a meruňky. Vybereme 3-hlavních větví a terminál. Vhodný termín udržovacího řezu je po sklizni.


Vždy volíme pro řez období vegetace (od dubna do září). Zjistíme-li u starších plodných meruněk slabší růst. Meruněk nikdy není tak akorát, buď jich je moc anebo nejsou žádné. Vyrodené větve broskví, nektarinek a meruněk , na kterých se v daném roce nacházela úroda jsou prohnuté tenké vyčerpané, bez .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky