středa 28. února 2018

Višně vajksle

Máme letitou višeň tmavou, velkoplodou s vynikající chutí griotky,(kdysi se jí říkalo Vaixle),ale už leta na ní řádí houba a praská jí. Vajksle a hamrle (z Amarelle). Břeskev, třešně, vajksle. Po dlouhé zimní přestávce, kdy si tuzemské ovoce dopřáváme jen z mrazáku nebo z kompotové láhve, se už těšíme na první plody . Tak prý šel včera večer na sad podívat se, na vajksle , a tam vám nachytal na stromě nějakého kluka, jak si cpal do kapes třešně. Víte, on je ten Pudil trochu . Co se týká kulturních višní , rozlišují ovocnáři dvě hlavní skupiny: tmavě zbarvené s kyselou barvící šťávou jsou kyselky, jinak také vajksle , které . Višně - odrůdy, podnože, pěstování.


Kyselky („ vajksle “) tvořící menší až malé koruny, s převislými tenkými větvemi, s plody barvy tmavočervené. A řekl byste: Proč tadyhle nenasázejí řepy, a tuhle, lidi, tuhle by mohla být pšenka , a tady brambory, a tady bych nasázel místo toho křoví třešně a vajksle , a tady . Královna Hortensie (Židovka), Sladkovišeň Vackova, Ostheimská, Pravokořenná ( vajksle ), Köröszská. Místní velice oblíbenou odrůdou vhodnou . Cerasus vulgaris subsp.


Třešni velmi podobná je višeň ( vajksle ). Třešní, višní jmenujeme stromy i jejich ovoce. Zadul vítr, s višně větve nese, zadul druhý . Dělí se na višně pravé a sladkovišně (hybridy třešní). Jsou ideálním ovocem při výrobě dezertů, koláčů a dortů. Připravují se z nich šťávy, sirupy, . Plané višně vyhynuly nejspíš na přílišné zastínění.


Ostatně vajksle bývaly také u včelína - a nejsou. Na třešeň vzpomínám, na plody ne. Dnes existuje na pět set různých odrůd třešní a asi dvě stě padesát odrůd višní , například srdcovky, chrupky, amarelky, sladkovišně či višně kyselé zvané vajksle. Stopky nevyhazujeme, usušíme je. I špendlíky jsou moc dobré.


A víš, že moje babička, tady u Prahy, taky používala pro švestky - kadlátka:-)? A višně jedině vajksle :-)))))). V Čechách se višně pěstovaly záhy, jak o tom svědčí jména obcí (Višňová, Višňov),. Višeň je v němčině die Weichsel (lidově višně vajksle ). Ale hned pod tím jadrné upozornění „Fuj der Deiksel“, ale přece jenom „Ö ty můj sladký . Nahore vzadu jsem objevila asi deset sklenicek . Lenka Musilová Riziko hybridizace ohrožené třešně.


KYSELKY („ vajksle “) tvořící . VIŠNĚ PRAVÉ SE DĚLÍ:a) var.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky