středa 15. listopadu 2017

Nemoci ovocných stromů

Tato choroba napadá především meruňky a višně, včetně okrasných višní (silně moniliový úžeh (spála) peckovin - meruňka - detail (foto Jaroslav Rod). U meruněk se jedná o hlavní příčinu úhynu tohoto druhu v ČR. V posledních letech se šlechtitelé snaží o vyšlechtění odolnějších nejlépe až rezistentních odrůd.


Odrůda Sophinka, jak ji pojmenovali, je odolná vůči virové šarce švestky, což je nejrozšířenější virové onemocnění meruněk v Evropě. Vysoké množství vitaminu . Vývoj nemoci přispívá k teplému počasí s vysokou .

Choroby a škůdci: Poměrně nebezpečnou virovou nemocí je šárka. Na listech meruněk se projevuje hnědnutím, žluto-zelenými skvrnami. Novou odrůdu meruněk odolnou proti nejčastější nemoci tohoto ovoce vyšlechtili ovocnáři z Mendelovy univerzity v Brně. Pokud zůstaneme odkázaní na dovozové plody, je potřeba meruňky řádně a několikrát studenou i horkou vodou oplachovat, čímž alespoň . Apiognomonia erythrostoma, Phomopsis stipata (anam.) říše: houby (Fungi) třída: Sordariomycetes čeleď: Gnomoniaceae.


Peckoviny – meruňka , broskvoň a mandloň, méně časté je napadení slivoně. Vyškovsko – Katastrofa. Tak jedním slovem hodnotí zahrádkáři, sadaři i .

Kalium chloratum Biomedica, Biomedica, tbl. Meruňky opět zničilo počasí a nemoci. Skvrny se zvětšují, od středu hnědnou a listy často ještě před sklizní opadávají. Za suššího počasí k rozvoji choroby, hnědnutí, svinování a opadu listů dochází až.


Tento fungicid řeší obě choroby (spálu a hnilobu) na meruňkách , . Hledáte nemoci meruněk ? U každého zboží si můžete zjistit i jeho dostupnost nebo třeba . Raná až středně raná odrůda meruňky , zraje dnů před odrůdou Velkopavlovická. Byla vyšlechtěna v USA, selekci provedli v Mendelu v Lednici. Každá nemoc člověka značně vyčerpává.


Pro zlepšení stavu je mimo jiné velmi důležitá. Nutridrink Compact meruňka 4x1ml. Ke škodlivým výskytům této houbové choroby může docházet nejen v sadech na stromech višně, třešně, slivoně, ale i meruňky. Osvěžující řada MERUŇKA je inspirovaná příznivými účinky meruněk a dalších. V tomto případě je vhodné meruňky konzumovat ideálně hned ráno jako.


S meruňkami máte mnohem menší riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Mezi ně patří nemoci a škůdci jako meruňka : monilióza, houba Valsa, bakteriální špinění, verticilóza, . Mezi nejčastější houbovité onemocnění ovocných stromů patří monilióza neboli.

U některých ovocných stromů ( meruňky , višně a třešně) může napadat i květy,.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky