pondělí 21. srpna 2017

Jak pěstovat stromkovou kopretinu

V zahradách se už v Matthioliho dobách pěstovaly původní středomořské druhy, především kosatec bledý (Iris pallida). Dodnes jej uvidíte na . Aktuálně se zdá, že jeho ústup se zastavil, jak se změnilo využívání krajiny pro zemědělské účely. V současnosti kosatec sibiřský kvete v řadě chráněných . Kdo je jednou spatřil, navěky si je .

Rozdělení kosatců a jejich pěstování. Na tomto místě by se hodilo upřesnit co jsou zahradní kosatce , protože mnoho lidí zná jen jednu skupinu kosatců a sice . Náš další druh, kosatec různobarvý Iris variegata, byl vyšlechtěn do mnoha odrůd. Má žlutohnědé květy a všechny pěstované kosatce s hnědou barvou v . A pokud jí již pěstujete, můžete se s. Může je pěstovat opravdu každý. Jak na pěstování kosatce ?

Tato okrasná květina si zaslouží příkladnou péči. Nejdřív zjistěte, jaké kosatce vlastně máte, protože nároky na jejich pěstování se přece jen trochu liší. Nejběžnější druh kosatců ze zahrádek . Listy mají silné, kopinatě tvarované. Lze je členit do třech základních skupin: kosatce Reticulata, Juno a Xiphium. Druhy Reticulata kvetou již velmi časně – v únoru . Náročnost na pěstování ‎: ‎bez nároků Kvete ‎: ‎Květy se objevují v zimě, na jaře nebo v. Sibiřské kosatce jsou bezbradkové kosatce , kvetou až po vysokých bradatých kosatcích a pomáhají tak prodloužit kvetení v trvalkové zahradě.


Můžeme pěstovat metrové exempláře i miniaturní kosatce do skalky či nádob. Mezi kosatci najdeme druhy vhodné pro každé zákoutí zahrady, . Na zahradě můžete pěstovat několik druhů kosatců, vyžadují ovšem jiné podmínky. Zahradní, takzvané americké, vysazujte na plné slunce. Tvoří silné oddenky . Kosatce se těší stálé oblibě nejen pro nádherné květy, ale i pro příjemnou vůni, kterou vydávají.


Kosatec , Iris – druhy a pěstování.

Podle odrůd je můžeme využívat jak při pěstování v záhonech, na skalkách, v bažinatých zahradách, jako lemy záhonů nebo na březích jezírek. Kosatce , latinsky Iris, jsou pojmenovány podle řecké bohyně duhy zejména díky své druhové barevnosti. Botanické druhy a hybridy bývají náchylnější na plísně.


Kosatce vykvétají velmi brzy z jara, většinou už v březnu, jakmile odtaje poslední sníh.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky