pondělí 11. července 2016

Napadení na česneku

Napadené rostliny žloutnou a krní. Drátovci jsou světle hnědé až nažloutlé tuhé larvy kovaříků (Elateridae), které se v půdě vyvíjejí několik let . Příčinou napadení těmito houbami je vždy škodlivý hmyz, jako listové mšice,. Při akutním napadení pomáhají postřikyjíchou zvratiče, česneku nebo pelyňku.


Listy rostlin napadených houbomilkou se kroutí, žloutnou a odumírají.

Rostliny, u kterých larvy houbomilky . I při slabším napadení se výnosy značně snižují a silně napadené rostliny hynou. Na zamořených plochách není možné pěstování cibulovin a . Následkem toho napadené rostliny postupně vadnou a odumírají. V průběhu skladování česneku dochází k tzv.


Při něm postupně nekrotizují a . Moření před výsadbou.

Autor: Archiv ireceptar. Palice ihned po rozloupání máčejte v . Slaběji poškozené rostliny mají podstatně menší a nekvalitní cibule. Larvy se kuklí v půdě, v blízkosti napadeného česneku.


Ochrana: Jakmile je rostlina háďátkem napadená, už ji nezachráníme. Nenašel jsem žádné spolehlivé rady, jak tomuto roztoči pro příští sezonu zabránit v napadení česneku. Letos jsem vysazoval originální sadbu a stejně jako loni . Snažíme se tím předejít jeho napadení houbovými chorobami a škůdci jako jsou háďátko zhoubné, anebo také vlníkovec česnekový.


Chemická ochrana se provádí od počátku napadení opakovaně. Choroba se vyskytuje na cibulikuchyňské, šalotce, česneku , póru i pažitce, míra její . Celé rostliny se obvykle dají snadno vytáhnout z půdy a při silném napadení se přetrhnou . Cibuloviny napadené. Při pěstování cibule kuchyňské a česneku kuchyňského je vhodné využívat. Sadbu česneku ale kupujte vždy prověřenou (nesmí být napadena háďátkem) a sázejte jen česnek k tomu určený.


Pokud chcete mít jistotu, je lepší jednotlivé . Zdrojem infekce jsou napadené stroužky použité jako sadba, posklizňové zbytky napadených rostlin nebo přímo zamořená půda.

Výzkum byl prováděn v zimním období. U už vzrostlého česneku mi začaly rapidně žloutnout listy, když ho vytáhnu ze země, je pokrytý bělavým. Tím ale riskujeme napadení česneku roztoči, kteří jej vysávají, přičemž praktickým a viditelným projevem je propadnutá část česnekové palice. U stroužků může při skladování docházet vlivem napadení ke “ trouchnivění“ a hnilobě.


Takto napadené kořeny prakticky nemají žádnou konzumní hodnotu. Naopak mrkev zase chrání cibulové zeleniny a třeba i česnek proti květilce cibulové. I vody a necháme stát, dokud směs nezačne kvasit. Zákvas pak naředíme s vodou v poměru 1:10a postříkáme jim napadené plochy . Pěstovat česnek zvládne i úplný začátečník, stačí vědět jak.


Je-li tepleji, hrozí napadení houbovými chorobami. Chcete si na podzim vypěstovat svůj vlastní česnek a neznáte postup? V našem článku a videu.


Navíc je lépe chráněn před napadení houbami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky