čtvrtek 21. července 2016

Řízkování muchovníku

Starší stromy můžeme zmlazovat průřezem až o objemu koruny. Ovšem takto radikálně zasáhneme nejčastěji do velmi starého strom. Višně mají podstatně vyšší nároky na udržovací řez než třešně. Po sklizni zmlaďte višně – tyto stromy plodí převážně jen na koncích dlouhých větví, vnitřek koruny zůstává prakticky holý. Při řezu je třeba podpořit jejich . Jak získat nízké tvary třešní?


Vytvořit pevnou kostru s účelným rozmístěním kosterních větví. Výchovný řez višní trvá déle než u třešní, zpravidla asi roky. Zkracují se při něm mírně letorosty prvního a druhého řádu, tedy terminál, . Jak se liší řez jabloní od řezu třešní a višní ? Jaké řezy se nejčastěji provádějí? Jak prořezávat ovocné keře v prvním roce a jak v těch následujících?


Odstraňujeme staré, přemrzlé a překážející . Jan Urbánek - pěstitel 10609. Kondici stromu můžeme zlepšit, ale i zhoršit, řezem. Třešně nemají řez moc rády. Když se udělá v nevhodnou dobu, rány se budou hůře hojit a . V červnu až srpnu se dělá detailní řez.


Ve výchovném řezu třešní zapěstováváme kosterní větve pod . Pokud jste nestihli zimní řez koruny, nezoufejte, některé úpravy můžete udělat i během roku. Každoroční prořez koruny zajistí dobrý zdravotní stav stromku a . Vedle broskvoní, visní , slivoní a meru- nëk dokonce i vypëstky tresní, tvorící kompaktní korunu. U třešní, višní , meruněk a raných slivoní děláme letní řez co nejdříve po sklizni. Není nebezpečí, že by stromy po něm trpěly klejotokem.


Jun Pro celou skupinu peckovin platí, že řez provádíme na jaře, a to na počátku vegetace. Ideální doba je na začátku kvetení, kdy se nejlépe, a to i bez . Potom se k řezu výhonů přistupuje každoročně. Důvodem je obměna  . Konec července nebo srpen jsou optimálním obdobím pro řez třešní, višní , meruněk, broskví, . Já s řezem nespěchám. Staré stromy, co mají malé přírůstky, řežu dříve - v lednu, únoru. Mladší stromky později - v březnu.


Proto řez odložíme na období od dubna do konce srpna. Koruna višní se doporučuje udržovat pravidelným každoročním prosvětlovacím . Na podzim prořezáváme především peckoviny ( višeň , slivoň, třešeň, broskvoň, meruňka). Ty natahují zpět do kořenů potřebnou mízu, a pokud se .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky