čtvrtek 21. července 2016

Monilioza meruněk a broskví

Tento fungicid řeší obě choroby (spálu a hnilobu) na meruňkách , broskvoních, slivoních, třešních a višních. Pro kvalitní plody broskví je nutný postřik broskvoní proti obávané kadeřavosti ještě před vyrašením listů. Nejlepší jsou měďnaté postřiky, . Nejen sucho, ale i choroby se výrazně odrazí na množství a kvalitě úrody meruněk a broskví.


Deformují plísně listy nebo dokonce i květy vašich . Slupka i dužnina plodů všech druhů peckovin ( meruňky , broskve , slívy, třešně, višně) měkne a hnědne. Tato choroba napadá peckoviny, zejména meruňky , ale i třešně, višně, broskvoně, slivoně i okrasné dřeviny rodu Prunus. U meruněk je to nejčastější příčina . Boj proti monilióze a moniliovému úžehu peckovin, ať již to jsou meruňky ,třešně, višně, broskvoně či slivoně je věc pravidelného a včasného . Proti monilioze , čili spále (úžehu) meruněk můžete např. Ošetření proveďte na začátku a na konci kvetení.


Na začátku a ke konci kvetení: dva postřiky proti moniliniové spále meruňky. Ochrana broskvoní Rozhodujícíchorobyaškůdci: přezimujícíškůdci. V regionech EPPO jsou běžně pěstovány plantáže jablek, hrušek a broskví ,. Murrumbidgee (Austrálie), a těžké ztráty byly hlášeny také u meruněk. Z peckovin je nejdůležitější provádět probírku plodů u meruněk a broskví , kdy je nutné tuto probírku provést před založením pecky, což je zpravidla nejpozději . Plody meruněk jsou hrbolaté s mramorovitou kresbou a na peckách jsou výrazné světlé skvrny v podobě kroužků.


U broskvoní jsou na listech světle zelené až . Zdravá broskev Plus proti kadeřavosti broskvoně. Klejotok je gumovitý sliz, který na vzduchu hnědne a tuhne. Nejčastěji se s ním setkáváme na kmenech a větvích třešní, broskvoní , meruněk , . Ze semenáčových broskvoní , které přežily úspěšně dětské stadium, jsem zlikvidoval jen jedinou, která od mala začala být kadeřavá.


Moniliová hniloba plodů peckovin. Ostatní tím většinu . Strupovitost peckovin je častou chorobou, která dokáže sadaře i zahrádkáře pěkně potrápit a znehodnotit velkou část úrody. Na některých meruňkách není po monilióze ani stopa, na jiných uschne sem tam pár.


Podobným způsobem bojuji proti kadeřavosti u broskví - bez postřiku mi . Takto poškozený strom je vystaven většímu riziku infekce houbových chorob. Mrtvice“ meruněk a broskvoní. Infekce houbou, která způsobí . Já jsem stříkala broskve kvůli kadeřavosti, ale ne meruňky , .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky