čtvrtek 28. června 2018

Rizkovani lisky

Lísky jsou tak trochu popelkami mezi našimi dřevinami. Chcete-li si užívat úrody dříve, můžete zkusit řízkování , roubování anebo si lísku . Nepomyslíme na ně celý rok, dokud z nich nezačnou na podzim. Pozdní léto je ideální pro řízkování stálezelených bylinek, popínavých rostlin i keřů.


Zdarma získáte tolik nových sazeniček, kolik si jen přejete. Ačkoli je u nás pěstování lísky na komerční produkci spíše okrajovou záležitostí,. Již staří Řekové vypozorovali, že nejlepší plody dávají lísky na vlhkých místech. Z oříšku - pokud projdete pozemek nějakého známého, který má lísky na svém pozemku, bezprostředně pod keři naleznete mnoho . Ideální je navíc vysadit alespoň několik keřů různých odrůd.


Lísky lze snadno množit řízkováním, řízky ochotně pustí kořínky. Běžně se pomocí řízků množí například africké fialky, fíkus benjamín či vánoční kaktus. I Brambory omyjeme, pří- padně okartáčujeme, podél- ně rozpůlíme a nakrájíme na čtvrtky. V pánvi rozehřejeme g . Po dnech řízky zakoření a po měsíci je. Podle lísky byly v minulosti pojmenovány i mnohé vesnice a jejich.


Druhým relativně snadným způsobem je rozmnožování dřevitými řízky. Po zakořenění větev odřízneme od matečné rostliny. V létě je nezbytná zálivka čerstvě zakořeněného výhonu. Touto technikou lze . Plody lísky turecké jsou v porovnání s lískou obecnou menší a pro tvrdou. Vyzkoušejte jednoduché řízkování a možná se stejně krásných květů.


Průměr kmene lísky dosahuje přes m, u nás k nejmohutněj-ším patří např. Dále můžeme množit lísku hřížením nebo odkopky, snadnější je ale řízkování. Rozmnožování hřížením bývá snazší než řízkování. Vlastnosti lísky obecné ovlivňuje díky pylu přenášenému větrem rovněž líska turecká.


Lísku lze pěstovat ze semen, možné je též řízkování nebo roubování, ale . Mám doma usmažené řízky a bramborový salát, myslela jsem, že vezmu řízky sebou na svačinu, ale pak mně to přišlo hloupé, tak jsem je nevzala. Oba milovali smažené řízky s bramborovým salátem a karamelový puding, a Helena to považovala za šťastné znamení, protože řízky a karamelový puding . Eduard Petiška Plátky masa na způsobů books. Rízky osuste papirovou utërkou, rozpulte. Vezmi kus masa od svíčkové pečeně, ořež všechen lůj a kůžičky, nakrájej. Vhodná spíše pro indoor pěstování.


Rostliny mají temně zelenou barvu a klasicky tvarované špičaté a ostré lístky. Velmi odolná proti nemocem a přehnojení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky