středa 26. prosince 2018

Hořká salátová okurka

Hořká salátová okurka

Právě je sklizeň okurek , ale spousta z vás náhle zjišťuje, že okurky jsou hořké. Ať už nakládačky, tak i salátovky. Dá se s tím něco dělat? Pomalu se nám blíží sezóna nakládaček a šťavnatých salátových okurek.


Hořká salátová okurka

Jsou osvěžující a pro léto ideální potravinou. Experti varují: Zabít může i hořká okurka. Zdroj: Thinkstockphotos. Nečekaný případ otravy se odehrál v Německu. Hořkost je způsobena přítomností cucurbitaceinu, látky vyvolávající hořkost nejen . Proč jsou okurky hořké ? Hořknutí okurek má na svědomí cucurbitacein.


Tedy látka obsažená v kořenech, stoncích, listech i plodech rostlin čeledi tykvovitých, která . Plod sice nemusí být zrovna hořký , ale je už mnohem hůř stravitelný. Takže se čerstvé salátové okurky staly přímo ideálním druhem pokrmu . Sterilovaný salát z okurek. Okurky nakrájíme na kostičky, nasypeme do sklenic . Horke salatove okurky - mate radu jak na ne?


Ale to je jen na hořké konce . Hořkost okurek je způsobena přítomností látky vyvolávající hořkost nejen plodů, ale i stonků a listů. Název této látky zní cucurbitacein. Odlišit jedovatou cuketu či okurku od té nezávadné je přitom relativně snadné. Přítomnost kukurbitacinu se pozná podle hořké chuti. Letošní extrémní vedra mají na svědomí hořkost okurkek, cuket i jiných tykvovitých rostlin.


Jak se vyhnout riziku? Původní rostliny jsou hořké celé. Hořké cukety a okurky představují velké nebezpečí. Pokud pokrm z cuket nebo okurek chutná hořce, raději ho nejezte.


Hořká salátová okurka

Dříve byl s okurkami v kuchyni trochu kříž, občas byly hořké a těžce stravitelné. Zleva – okurka hadovka, polní salátová okurka a kvašák. Obal jiz nemam, ale predpokladala jsem, ze kdyz je tam napsano salatova okurka do skleniku, tak to bude . Hořké látky, které nám v okurkách nechutnají, údajně působí na růst nádorů.


Kromě toho podobně působí i kukurbitacin typu C, který má navíc i protizánětlivé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky