čtvrtek 17. listopadu 2016

Stříhání vinné revy

Může mi někdo poradit, která je nejvhodnější doba pro střihání tují a poradit nějaký prostředek proti rzi? Stříhání tújí v listopadu. Zahradníci doporučují túje střihat jen od května, respektive od června do konce srpna. Letní měsíce jsou pro střih nejvhodnější, protože je . Rostliny, které se dávají do živého plotu, dobře snáší řez. To je ta nejpodstatnější informace.


Stříhání vinné revy

Túje se stříhají cca 2-3x za rok. Nejtypičtější živý plot tvoří právě túje , najdete jej snad na každé druhé zahradě. Můžu ještě v tuto dobu zastřihnout tůje ? Jenom kousek kvůli novému plotu :-)) aby to neumřelo ! Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší. Vrchol neodstraňujeme dříve, než stromy dorostou do požadované výšky.


Na metr vysazujeme až rostliny. Tůje dorůstá do výšky až 5 . Tuje se musí stříhat od počátku jejich vysazení, a to pravidelně, alespoň dvakrát ročně. Pokud se zahrádkář rozhodne pro prostřih po pěti . Mezi nejpopulárnější dřeviny českých zahrad patří túje neboli zeravy.


Na termínu stříhání tújí neexistuje mezi zahrádkáři shoda. Někteří hovoří o tom, že túje je možné . Věděli jste, že túje neboli latinky thuja je lidový název pro zeravy, které patří mezi cypřiše? Na jaře byste ostříhali krajní větévky, které chrání tůje v zimě před mrazem a na jaře před . Všeobecně by se túje měly hnojit od jara do léta, respektive do začátku podzimu. Thuje na živé ploty jako možnost zvelebit si zahradu, či za účelem většího . Se stříháním tújí je lepší počkat až strom dobře zakoření. To může různě dlouho trvat ale minimálně je dobré nechat je až měsíce vklidu . Je vhodné období na střih thují, u letos vysazených pouze špičky (viz první obrázek).


U starších plotů se stříhají vršky a boky, nesmí se dělat semena. Bez stříhání túje doroste do výšky m. Správně stříhaný plot z tújí . Ať už jde o túje , habr, ptačí zob, zlatici, bobkovišeň nebo hlohyni, zajistíme úpravu, tvarování a stříhání živého plotu včetně likvidace odpadu. Jaké nůžky na tůje staré let.


Stříhání vinné revy

Zdroj: diskuze Tuje Počet odpovědí: 2. Jak se stříhají túje Smaragd. Udržuje si štíhlý tvar i po zastřižení výšky, nemusí se tedy stříhat ze stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky